Aquests dies han començat les obres de millora hidràulica i ambiental de la riera de Vilamajor del tram urbà a l’altura de l’escola Joan Casas de Sant Antoni de Vilamajor, que porta a terme l’empresa Rico Furest. Les obres tenen com a objectiu millorar la capacitat hidràulica de la riera, resoldre la problemàtica actual dels talussos erosionats del marge dret i la millora de la vegetació de ribera.
Les principals actuacions se centren en l’estabilització dels talussos amb una major inestabilitat i indicis d’incisió mitjançant tècniques de bioenginyeria del paisatge, la revegetació amb nuclis de plantació amb la idea de potenciar un bosc de ribera en galeria, millora de la morfologia de la llera i de les condicions hidràuliques, i integrar els sobreeixidors paisatgísticament juntament amb la retenció de flotants.
L’àmbit del projecte és un tram de 475 metres de la riera dins la trama urbana del nucli, que té un ús social rellevant, en gran part afavorit per l’existència del sender paral·lel a la riera i pel fet de ser prop de l’escola Joan Casas, el pavelló i la piscina municipal.
Al llarg del tram hi ha un pas de pedra que es preveu consolidar estructuralment i canviar d’ubicació, i també dues passeres de vianants per travessar la riera.
En una primera fase del projecte es va fer un estudi amb l’anàlisi i la diagnosi de l’estat actual de la riera amb l’aixecament topogràfic i l’estudi de la geologia i hidrologia que va permetre definir les actuacions que ara es posen en marxa.
Qüestions a resoldre
Entre les principals problemàtiques detectades, es destaquen l’escassa vegetació de ribera i poc desenvolupada, la sessió hidràulica estreta i encaixonada, els talussos inestables i amb senyals d’incisió i els sobreeixidors amb la presència de flotants, aigües contaminades i poc integrats paisatgísticament. També es va fer una identificació de les espècies arbòries i arbustives existents a la zona i es van detectar sobretot exemplars de plàtan, alguns de saüc, lledoner, pollancre, un salze al mig de la llera i freixes
El terreny dels talussos té origen en l’abocament de terres per l’acció de l’home, que semblen haver-se realitzat entre 1970 i 2000, segons indica el projecte redactat per Naturalea. Sota d’aquesta capa s’hi troben els materials dipositats per la riera. El pressupost d’execució del projecte se situa al voltant dels 163.000 euros. Per costejar-lo, l’Ajuntament preveu destinar-hi part de subvencions rebudes de la Generalitat i la Diputació.
{{ comment.text }}