Amb la publicació en el Butlletí Oficial de la Província, aquest mes s’ha aprovat definitivament el Pla de Transició Energètica de Sant Antoni de Vilamajor, redactat per la Diputació, que preveu reduir un 75% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) per a l’any 2030 i avançar cap a la neutralitat climàtica el 2050 –reducció del 80% de les emissions–. Això implica en termes absoluts, passar de les 24.290 tones de CO2 emeses el 2005 a 6.082 el 2030.
El pla, que s’anirà actualitzant, indica unes actuacions més immediates, com ara impartir cursos de conducció eficient, adequació de la potència de l’enllumenat públic o foment d’energia solar fotovoltaica en cobertes residencials. En el període 2005-2020 les emissions totals de GEH ja van disminuir en un 16% com a conseqüència de la davallada d’emissions dels sectors terciari, transport i domèstic. Destaca el sector transport amb el 60% de les emissions.
El pla recull les accions que l’Ajuntament ha d’emprendre per tal d’assolir l’objectiu de reduir les emissions de GEH del municipi. Consta de 81 accions distribuïdes en sis eixos estratègics: ajuntament, edificis, mobilitat, renovables, residus i governança.
El cost total de l’aplicació del Pla és de 73.700.680 euros, amb finançament potencial de diversos organismes com l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica; l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), o el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Del total d’accions, 14 estan en curs i 31 ja estan completades. En global hi ha, doncs, el 21% de les accions iniciades i l’estat d’execució de les accions és del 47%.
{{ comment.text }}