La connexió a la xarxa d’Aigües Ter-Llobretat (ATL) es presenta com la mesura més ferma per garantir el subministrament d’aigua a Sant Feliu de Codines en situacions de sequera com l’actual. La mateixa ATL veu amb bons ulls la connexió, que faria a través de la canonada de Bigues. L’Ajuntament i ATL han començat els tràmits i el projecte, que han de ser validats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), informa Roger Rams.
Aquesta va ser una de les informacions més rellevants que es va oferir divendres als veïns en la primera Taula de l’Aigua, una eina creada pel govern local per donar a conèixer la situació de l’abastament al municipi. Sant Feliu pateix afectacions importants en l’actual context de sequera.
Va ser en aquesta primera trobada que el director d’ATL, David Vila, va apuntar que veu amb bons ulls la connexió, que es presenta com la solució amb més perspectiva per garantir el servei, tot i que es tracta d’un projecte que es materialitzaria en un termini de quatre anys. Mentrestant, s’hauran d’afrontar altres solucions.
Un centenar de persones va assistir a aquesta primera sessió (se’n preveuen més al llarg de l’any), en la qual es van presentar algunes solucions a curt i mitjà termini. Entre aquestes, s’ha optat per una connexió d’emergència amb Bigues i Riells del Fai per reduir la dependència dels 10 camions cisterna que, diàriament des de juliol, arriben al poble. Una segona acció és la construcció d’un nou pou a la zona del Flaquer, que ja té dos punts de captació actualment al límit.
A mitjà termini –en els propers dos o tres anys–, el govern fa una crida a buscar llocs on fer nous pous. També es van comunicar algunes millores de la xarxa, com la digitalització de la lectura dels comptadors i la recerca de possibles fuites a la xarxa. Són mesures que va exposar la cap de servei de l’empresa Cassa, actual prestadora del servei, i es consideren transitòries en espera de la connexió amb la xarxa d’ATL.
En la trobada també es va comunicar l’alça de les tarifes d’aigua, congelades des de 2016. Es dividiran els actuals trams de facturació per penalitzar les llars amb un consum excessiu i limitar l’efecte a qui faci un bon ús de l’aigua. Així, les tarifes pujaran 3 euros en consums de fins a 20 metres cúbics, que actualment en paguen 57. Per damunt d’aquest consum, la tarifa pujarà un 18%.
{{ comment.text }}