Sant Feliu de Codines entra en emergència per sequera a petició pròpia

L’Ajuntament va fer la petició en el ple del gener. Des de l’estiu de 2022, tenen problemes d’aigua

Sant Feliu de Codines ha passat de la fase d’excepcionalitat per sequera a la d’emergència. El canvi ha estat autoritzat per l’Agència Catalana de l’Aigua a petició del propi ajuntament del municipi. S’ha oficialitzat amb la publicació aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de la resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ho autoritza.

Amb la declaració, es fan vigents les limitacions fixades en situació d’emergència. Entre d’altres, el consum màxim de 200 litres per habitant i dia. Segons les dades de febrer, el consum a Sant Feliu es va situar en 201 litres per habitant i dia. Lleugerament per damunt del límit permès.

El Pla Especial per Sequera (PES) preveu que els ajuntaments puguin demanar entrar en un estat concret d’acord amb la situació dels recursos hídrics de cada municipi. En el cas de Sant Feliu, la petició de passar d’excepcionalitat a emergència es va validar en el ple de finals de gener.

L’Ajuntament ho justifica per la falta de recursos hídrics del municipi que no estat connectat a cap xarxa d’abastament general. La falta d’aigua es va començar a notar ja l’estiu de 2022 amb una reducció del volum d’aigua aportat per les captacions pròpies. Primer, es va assecar la mina de Llobateres i, un any després, el pou Fitó 1.

Des de juliol de l’any passat, els recursos propis no són suficients per cobrir les necessitats d’aigua del municipi i es van aportacions periòdiques d’aigua als dipòsits amb camions cisterna.

En paral·lel, l’Ajuntament ha iniciat accions per obtenir fonts alternatives d’aigua amb l’estudi per obrir noves captacions, recuperar pous antics i pous privat, que ja estan en marxa. A banda, l’Ajuntament demana a l’ACA que faci arribar fins al municipi la xarxa d’aigua d’Aigües Ter Llobregat.

Amb Sant Feliu, ja són 31 els municipis del Vallès Oriental que estan en situació d’emergència per sequera. Sant Feliu, però, és l’únic que ho està dels nou que no formen part de l’àmbit subministrat per ATL i, per tant, per aigua procedent dels pantans del Ter i de la planta desalinitzadora de la Tordera. Els municipis que es mantenen en excepcionalitat són: Figaró, Tagamanent, Aiguafreda, Montseny, Fogars, Sant Esteve, Campins i Gualba.

La resta de municipis que formen part de l’àmbit conegut com Capçaleres del Ter segueixen en situació d’excepcionalitat.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't