Sant Feliu necessita camions cisterna per tenir prou aigua

El consum està dins dels paràmetres exigits per la Generalitat però, tot i això, ara es gasta més aigua que la que entra dels pous

Sant Feliu de Codines depèn des de mitjans de la setmana passada de camions cisterna per tal de poder garantir l’abastament d’aigua potable a tota la població. El municipi té una xarxa d’aigua aïllada, ja que no està connectat al sistema Ter-Llobregat. Per això depèn del tot de les captacions d’aigua pròpies. Aquestes captacions es fan a través de cinc punts diferents. Només tres tenen aigua. Els dos restants, la Mina de Llobateras i l’anomenat pou Fitó 1, estan secs.

L’alcalde de Sant Feliu, Pol Cabutí, va traslladar als veïns en una comunicació pública la situació actual de les reserves d’aigua al municipi i va explicar també en quines línies està treballant el govern local. Cabutí va assenyalar que el consum mitjà d’aigua a la població es troba dins dels paràmetres que estableix l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en la fase d’excepcionalitat per sequera, que és de 230 litres per habitant i dia.

Malgrat això, des de fa dies s’ha detectat que els dipòsits no recuperen el seu nivell i, per tant, s’està consumint més aigua de la que es capta. De fet, la tercera setmana de juliol s’han consumit de mitjana 1.370 metres cúbics d’aigua al dia, i la captació només ha arribat a 1.140 litres.

En aquesta situació, l’Ajuntament demana a la població de reduir un 20% el consum d’aigua per no haver de dependre al 100% de les aportacions externes. Sant Feliu, amb una població fixa que supera els 6.500 habitants però amb un augment notable per la població estacional dels mesos d’estiu, necessita fins a sis camions cisterna diàriament. Fan una aportació d’entre 150 i 200 metres cúbics d’aigua diaris.

Dels tres pous que encara estan en ús, el que fa una aportació més important és el de Fitó 3, amb 840 metres cúbics diaris (un 75% del total), mentre que els pous de Bògit i del Flequer no sumen entre tots dos ni 300 metres cúbics. Des de l’agost passat, la mina de Llobateras va quedar seca. També ha quedat sense aigua el pou de Fitó 1, en aquest cas des del 14 de juliol passat.

En la intervenció de divendres, l’alcalde va recordar també que hi ha activitats que ja estan prohibides des del mes d’abril passat, quan va entrar en vigor la fase d’excepcionalitat per sequera, i que són especialment importants aquests dies. Entre aquestes destaca la prohibició d’omplir o reomplir piscines amb tot tipus d’aigua excepte la procedent del mar, rentar vehicles o façanes amb mànega, i la prohibició de regar jardins o zones verdes amb excepció de fer el que s’anomena reg de supervivència, en determinats arbres.

També des de l’Ajuntament ja s’han pres mesures com ara no omplir la piscina petita pública, ja que aquesta es buidava i s’omplia diàriament, no regar la vegetació i l’arbrat dels carrers, així com no utilitzar aigua per a la seva neteja.

Xarxa Ter-Llobregat com a solució

Pel que fa a solucions a més llarg termini, a banda de consolidar la reducció del consum, l’Ajuntament de Sant Feliu posa damunt la taula l’opció de connectar el municipi a la xarxa Ter-Llobregat. Aquesta opció donaria la possibilitat de garantir el subministrament d’aigua potable, malgrat la sequera. Aquesta és una actuació que suposaria una despesa important per al municipi. Des de l’Ajuntament s’està estudiant ja com obtenir finançament per tirar-la endavant.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't