El Centre d’Estudis de Sant Pere de Vilamajor (CESP) i l’Ajuntament del municipi han fet una crida per trobar fotografies, cartells o vídeos amb l’objectiu d’elaborar un documental audiovisual sobre les festes i tradicions del Vilamajor del segle XX.
L’objectiu és recopilar imatges d’esdeveniments com ara les festes majors, aplecs de Sant Elies o Santa Susanna, gegants, ballades de gitanes, activitats dels Tryphaires, el pessebre vivent, teatre, pastorets, salpàs, envelats, fontades, balls o les primeres edicions de Vilamagore medieval, entre d’altres.
Totes les fotografies, vídeos i documents diversos que es puguin recollir s’afegiran a les entrevistes amb veïns i veïnes de Sant Pere en què expliquen els seus records i vivències de les festes i tradicions del municipi. Unes entrevistes que es van fer entre els anys 2009 i 2011. “Hi ha persones que vam entrevistar que ja han mort”, apunta Higini Herrero, coordinador del CESP. Les entrevistes es van fer fa gairebé 15 anys i són testimonis molt valuosos. “Ara no les podríem fer, molts no hi són”, afegeix Herrero. El coordinador no es descarta que es pugui fer alguna entrevista més.
El documental se centrarà principalment en el segle XX fins a entrar a la dècada dels anys noranta. “D’aquesta manera podem incloure els primers anys del Vilamagore”, diu Herrero. De moment ja es disposa d’algun material gràfic, entre el qual destaquen les nombroses fotografies que Joan Anton Pujals ha fet de Sant Pere.
Memòria històrica i popular
Aquest audiovisual completa un projecte que es va iniciar l’any 2009 amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica i popular de Sant Pere de Vilamajor. L’any 2010 es va estrenar el primer documental i l’any següent el segon. El primer documental es deia Sant Pere de Vilamajor, en temps de la guerra civil i es va centrar en el Sant Pere dels temps de la Guerra Civil, i el segon portava per títol Sant Pere de Vilamajor, l’evolució d’un poble i mostrava com era la vida quotidiana en el municipi fa un segle.
Després han hagut de passar 13 anys perquè pugui veure la llum el tercer documental. Ara s’està recollint el material, i s’espera que es pugui fer l’edició per la primavera i que ja estigui disponible per presentar-lo coincidint amb la festa major del poble, que se celebra al mes de juny.
Els dos primers documentals es van editar en format de DVD, però aquest tercer es penjarà a la xarxa i serà accessible per a tothom que el vulgui consultar. També es penjaran els dos primers documentals.
“No es fa per a un profit econòmic, és per divulgar la memòria històrica del poble”, explica Higini Herrero, que posa en valor la importància de deixar documentat el testimoni d’una generació que ha tramès oralment “tot un ric llegat històric i popular”.
{{ comment.text }}