Un agent de policia local condemnat a una pena mínima (10 dies de localització permanent) i els altres dos absolts de tots els càrrecs que se’ls imputaven. És el veredicte del Jutjat Penal 3 de Granollers, que va jutjar tres agents de la Policia Local de Granollers –un d’ells ja no és al cos– acusats d’un delicte de tracte degradant a una altra policia, exparella d’un d’ells.
El jutjat considera que l’agent condemnat, que és l’exparella de la denunciant, és responsable d’un delicte lleu de vexacions injustes de caràcter lleu en l’àmbit de la violència de gènere i li imposa els 10 dies de localització permanent. També fixa una indemnització de 2.000 euros per a la víctima per la crisi d’ansietat que va patir i els danys morals. L’únic policia condemnat en aquet cas ja no treballa a la Policia Local de Granollers. El judici es va fer a finals de febrer.
El ministeri fiscal va qualificar els fets com un delicte de tracte degradant i demanava una pena de 15 mesos de presó i d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic. També que durant dos anys els tres acusats no poguessin acostar-se a menys de 500 metres de la víctima. L’acusació particular, que exercia la denunciant, elevava la petició de presó i d’inhabilitació per treballar de policies a 18 mesos. La defensa, en canvi, va sol·licitar la lliure absolució dels tres policies acusats.
La sentència considera provat que, després de la separació, la denunciant va estar un temps de baixa i que, en reincorporar-se l’1 de juny de 2020 al cos, “va prendre consciència” que la seva exparella tenia una relació amb una altra agent, la dona denunciada i absolta pel Jutjat Penal 3 de Granollers. Sí que dona com a fets provats “comentaris vexatoris i desagradables en veu alta”, sorolls o gesticulacions fets durant el brífing de l’inici del torn del matí del 2 d’octubre de 2020 on la denunciant i els tres policies jutjats van coincidir a la sala d’actes de la Policia Local.
En canvi, la resolució recull que no es poden considerar provats altres fets exposats durant el judici com altres situacions desagradables descrites en un altre brífing on van coincidir els quatre policies o un incident produït quan la denunciant anava a beure aigua en una màquina dispensadora instal·lada a la comissaria. “Existeixen versions contradictòries que no han estat corroborades per cap altre testimoni”, diu la resolució judicial a la qual ha tingut accés EL 9 NOU. Per tot plegat, la resolució apunta que “no consta” que els tres acusats “creessin de manera deliberada un ambient hostil, discriminatori i humiliant respecte de la denunciant ni provoquessin situacions desagradables” en les quals la denunciant “pogués sentir-se ofesa segons se’ls imputa”.
El jutge també justifica la no-qualificació dels fets com un delicte de tracte degradant: “En el present cas, és evident que el tracte que van dispensar els acusats” a la denunciant “en el brífing celebrat el 2 d’octubre de 2020 va ser un tracte vexatori i humiliant si bé no consta que tingués la greu brutalitat o l’especial crueltat que aquest fet únic requereix per ser constitutiu d’un delicte de tracte degradant”.
El tribunal sí que hi veu encaix amb el delicte de vexació injusta de caràcter lleu comès per l’exparella de la víctima. “Ha quedat acreditat que ell mateix havia dispensat tracte vexatori a qui havia estat la seva parella sentimental.” La indemnització per la crisi d’ansietat de la policia denunciant i els danys morals que va patir es concreta d’acord amb un informe del metge forense. L’import de 2.000 euros s’estableix perquè és la tercera part de l’import demanat per les acusacions.
La sentència del Jutjat Penal 3 de Granollers es refereix als fets provats com “d’indubtable mal gust” i obre la porta que, quan sigui ferma, “es remeti al superior jeràrquic dels tres acusats als efectes disciplinaris que poguessin correspondre”.
{{ comment.text }}