El forn i pastisseria Ca l’Espinasa, de Granollers, tancarà portes el 31 de març després de més de 150 anys d’història, sempre a la cantonada del carrer Anselm Clavé amb la plaça de la Corona, al centre de Granollers. Aquí sempre hi ha hagut la botiga i l’obrador on es continuen elaborant el pa i la pastisseria que es ven a la botiga.
La família Balcells, propietaris de l’establiment des de 1980, han decidit abaixar la persiana per la inviabilitat econòmica del negoci. Ho vinculen a l’important increment de preus de l’electricitat –tota la maquinària de l’obrador funciona amb energia elèctrica– i de les matèries primeres.
En menor mesura, també esgrimeixen les dificultats per trobar personal qualificat i l’impacte que va tenir la pandèmia de la covid. El forn té actualment una plantilla de 17 treballadors amb qui s’està negociant per “trobar un acord satisfactori per a totes les parts”, expliquen els germans Ramon i Francesc Balcells a EL 9 NOU.

Ca l’Espinasa va néixer l’any 1867 i pertanyia a la família Espinassa. Passats els anys, van traspassar el negoci el negoci a Antonio Estapé Xicota, que va pactar pagar una renda vitalícia als antics propietaris. Va ser Estapé qui va començar a elaborar pastisseria.
L’any 1980, Estapé va vendre el negoci i l’obrador a la família Balcells. Joan Balcells Tàpies, pare dels germans Francesc i Joan, era fabricant de farina i coneixia Estapé. Aquest li va oferir el negoci i els Balcells van adquirir-lo la primavera de 1980.
Després d’uns mesos d’obres, van obrir la nova botiga a l’estiu. Ho van fer com a granja: amb un espai amb taules i cadires per fer cafès i infusions i degustar els productes de pastisseria que elaboren. Van seguir el model que havia iniciat la pastisseria i bomboneria Mauri, situada a la rambla Catalunya, a Barcelona. “Vam ser els primers de Granollers. A partir de nosaltres, n’han vingut molts més”, comenta Ramon Balcells.

En l’etapa de la família Balcells, Neus Aleu de Casellas, mare de Ramon i Francesc, va ser una de les cares de Ca l’Espinasa. Era l’encarregada d’estar a la caixa i cobrar als clients. Fins als 87 anys –va morir amb 93–, Aleu va estar anant cada dia unes hores a la botiga. “Quan va arribar l’euro, ens va dir que ella ja es jubilava però li vam comentar que ella amb els cèntims s’aclariria millor que qualsevol de nosaltres. Si va adaptar, i va continuar venint”, recorda Ramon Balcells.
L’establiment havia arribat a tenir més de 20 treballadors, abans de la covid. Després, ja van reduir una mica la plantilla i l’horari d’obertura (van deixar d’obrir els migdies). Entre els productes que elaboren i que tenen més demanda, hi ha els carquinyolis i els melindros. També el rajol de festa major.
Nova activitat al local
La família Balcells ha intentat traspassar el negoci per mantenir l’activitat de forn de pa i pastisseria amb espai de degustació. “Però no ha estat possible. En la situació actual, és molt difícil trobar algú que s’arrisqui amb aquest negoci”, comenta Ramon Balcells. Tampoc volien que hi obrís una franquícia d’alguna cadena de forns encara que això permetés mantenir l’activitat.
Han decidit posar el local a lloguer. “Hi ha gent interessada però, per ara, no tenim res tancat i no sabem qui s’hi posarà”, apunta Francesc Balcells. Abans de decidir tancar, ja havien rebut ofertes pel local. Per exemple, una de Viena l’any 2019.