Aquest divendres serà l’últim dia que obrirà el quiosc de la plaça de l’Església de Llinars. Aquest era l’únic quiosc de premsa que tenia el poble després que fa cinc anys va tancar també el que hi havia al passeig de l’Europa de les Nacions.
El de la plaça de l’Església és un quiosc de caràcter fix i titularitat municipal d’uns 12,50 metres quadrats. María Dolores Carmona portava aquest quiosc des de fa 11 anys. Carmona canviarà el quiosc per una altra feina que li permetrà tenir més temps lliure i també perquè és poc rentable. “Ara treballem de dilluns a diumenge, només tenim tres dies lliures i les vacances. Ara treballaré de dilluns a divendres” explica Carmona.
Abans de tancar el quiosc van posar-lo en traspàs però no van tenir cap oferta. Els horaris i haver de treballar tots els dies va fer que alguns es fessin enrere. Carmona diu que amb la pandèmia van créixer les subscripcions i molta gent ja rep directament el diari a casa seva i això porta a un descens de la venda directa. Amb tot “hi ha persones que tenen una subscripció però prefereixen venir a buscar-ho aquí” perquè valoren el contacte directe. També hi ha qui porta els vals perquè està de pas, la resta són “de venda directa”.
Els més petits també representen una bona part de la seva venda, sobretot amb els cromos de futbol. També hi ha influït l’augment de preu de les publicacions, tant els diaris com les revistes. “Les revistes s’han apujat i la gent, moltes vegades, ha de triar en què gastar” i els diaris i revistes passen a un segon pla, segons Carmona. Però tot i que cada vegada hi ha més facilitats per accedir a les edicions digitals dels diaris “encara hi ha molta gent que prefereix la premsa en paper”, apunta.
A Llinars, quedaran com a punts de venda de diaris i revistes la benzinera i l’estanc del carrer Anselm Clavé i, des de fa uns mesos, també es pot trobar premsa en els supermercats BonPreu i Condis, però l’oferta d’aquests punts de venda és molt més limitada tant pel que fa al nombre i varietat de revistes com en col·leccions. Fa uns mesos Carmona es queixava de les distribuïdores de premsa. “Sembla que ells mateixos ens fan tancar”, deia.
L’1 de març de l’any passat l’Ajuntament va adjudicar l’explotació del quiosc a María Dolores Carmona per 10 anys més, fins al 2032, per un import total de 6.000 euros en concepte de cànon inicial fix i un cànon anual de 3.000 euros. També va haver de pagar una fiança de 1.080 euros que ara se li descomptarà de la quantitat que ha de liquidar pels cinc mesos que ha tingut obert aquest any. Des de l’Ajuntament expliquen que no és tornarà a licitar i el quiosc és desmantellarà. Aquests dies Carmona anava avisant els seus clients que aquest divendres tanca.
{{ comment.text }}