Trenta-un municipis han utilitzat serveis de l’oficina de l’Agenda 2030

L’oficina de l’Agenda 2030 que ha impulsat el Consell Comarcal també ha fet formació a polítics i tècnics de l’ens comarcal i ajuntaments

L’Oficina de l’Agenda 2030 del Consell Comarcal ha donat suport a 31 dels 39 municipis del Vallès Oriental des que es va posar en marxa fa un any i mig. “És un bon indicador tenint en compte que era una oficina de nova creació”, deia Marta Cals, fundadora d’Adverbia, la consultoria especialitzada que gestiona aquest servei.

En molts casos, ha consistit a ajudar a alinear el pla de mandat dels equips municipals amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

El Consell Comarcal i les responsables d’Adverbia van fer balanç divendres en una jornada a Can Ribas, a les Franqueses.

Segons van detallar, l’Oficina de l’Agenda 2030 ha fet 82 hores formatives sobre el tema a 295 persones. Per les sessions destinades a personal tècnic, hi han passat 50 persones de 21 ajuntaments. A banda, 12 consistoris han demanat assessoraments individualitzats. Internament, al Consell Comarcal, s’ha fet formació al 75% de la plantilla tècnica.

L’oficina ha desenvolupat 65 indicadors per fer un seguiment del compliment dels ODS. “És molt important veure on som per poder-ho millorar”, va dir Cals, que va apunta que, a escala global, “en molts dels indicadors estem pitjor ara que el 2015, quan van començar els ODS”.

Per aquest 2024, el Consell Comarcal s’ha fixat tres ODS per treballar de forma prioritària: l’ODS 1, que vol posar fi a la pobresa; l’ODS 6, d’aigua neta i sanejament; i l’ODS 8, de treball de qualitat i foment de l’ocupació.

Amb l’Oficina 2030, el Consell Comarcal ha incorporat el conjunt dels ODS al seu pla de mandat. També es tenen en compte en els convenis signats amb ajuntaments i en els processos de licitació. Igualment, s’ha iniciat una línia de col·laboració amb set empreses que són proveïdores habituals de l’ens comarcal perquè incorporin els ODS al dia a dia. Hi ha empreses de transport de persones, de logística, de retolació o serveis de traducció.

Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada de l’Agenda 2030 de la Diputació de Barcelona, va fer valer l’aposta del Consell Comarcal. “És important que un Consell Comarcal digui que vol planificar les seves polítiques públiques en funció de l’Agenda 2030” que, va recordar, “permet mesurar els resultats de les polítiques públiques posant la persona al centre”.

Emilio Cordero, president del Consell Comarcal, va agrair la implicació dels ajuntaments. “El Consell Comarcal ho ha pilotat, però sou els qui ho heu omplert de contingut”. “Els governs locals hem d’exercir un paper fonamental amb els ODS”, afegia Marta Reche, regidora de les Franqueses i consellera comarcal.

Les alcaldesses de Campins i Vilanova, Imma Font i Roser Colomé, i Gemma Garcia, regidora de Medi Ambient de Parets, van explicar les experiències dels seus municipis amb els ODS.

LA PREGUNTA

Creu que hi haurà pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa?

En aquesta enquesta han votat 51 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't