Els Mossos d’Esquadra i la policia estatal han desarticulat un grup criminal que cultivava marihuana en cases i naus industrials sobretot del Maresme però que també tenia relació amb el Vallès Oriental. En concret, amb Sant Antoni de Vilamajor on s’ha fet un escorcoll i s’ha detingut a tres persones.
En total, s’ha detingut 11 persones a qui se’ls atribueix pertinença a grup criminal, delictes contra la salut pública, en el seu vessant de tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, falsedat de document públic, usurpació de l’estat civil i tinença d’armes i explosius.
En els escorcolls es van intervenir més de 97 quilos de cabdells de marihuana, prop de 4.000 plantes en procés de creixement, 223.495 euros en metàl·lic, una arma de foc i un matxet, entre d’altres objectes d’interès per a la investigació.
El 24 de gener es van fer les detencions i deu escorcolls a les localitats de Mataró, Cabrils, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Andreu de Llavaneres, Riells i Viabrea i Vallirana.
Un grup criminal que operava des d’un ‘Grow shop’ de Mataró
El grup estava distribuït de manera jeràrquica i establia un mateix patró d’actuació en la seva activitat delictiva, i l’única font d’ingressos coneguda era la que provenia de la venda de la marihuana produïda. Els membres del grup criminal llogaven, de manera aparentment legal, immobles d’unes mateixes característiques: cases a quatre vents en urbanitzacions tranquil·les i construïdes per a gent amb poder adquisitiu alt.
Per a poder tramitar el lloguer de les futures plantacions interiors de marihuana establien diverses estratègies, o bé ho feien a través d’identitats falses, a través de documentació de terceres persones, sense antecedents ni implicació directa amb el grup o directament falsificant els documents públics necessaris per dur a terme el contracte de lloguer.
Un cop en possessió de l’habitatge, una o més persones s’encarregaven de posar en marxa la plantació: feien la connexió fraudulenta a la xarxa elèctrica i participaven en el procés de cultiu, assecament i preparació de la marihuana per a la seva distribució. D’altra banda, les protegien davant d’eventuals robatoris per part d’altres grups o organitzacions.
Els investigadors han pogut determinar que el destí final de la marihuana eren països del centre d’Europa, on es podia duplicar o triplicar el preu de venda al consumidor.
Dos dels detinguts eren els encarregats de mantenir el control dels ‘jardiners’, els subministraven el material necessari per a les plantacions, així com productes i queviures perquè no els calgués sortir dels domicilis. Eren persones estrangeres que acabaven d’arribar a Catalunya, no tenien antecedents policials i no entenien ni parlaven català ni castellà.
Acostumaven a ser captats al seu país d’origen pels caps del grup criminal, viatjaven fins a Catalunya amb el passaport i obtenien un visat de turista amb un límit de 90 dies, que era el temps que acostumaven a dur a terme la tasca de jardiners, per després retornar al seu país.
Vivien a les mateixes plantacions en condicions insalubres i dormien en matalassos que es van localitzar escampats per terra envoltats de la brutícia que es generava a la plantació. La dependència dels caps de l’organització era absoluta, ja que no disposaven de vehicles i ni tan sols de diners en efectiu.
En relació amb els caps del grup criminal, a dos no els consten antecedents policials, mentre que a un altre, el mateix a qui se li va intervenir l’arma de foc al seu domicili, li’n consta un per homicidi dolós. Gran part del material per a posar en marxa i mantenir productives les plantacions s’adquiria des d’una mateixa botiga ‘grow shop’ de la localitat de Mataró.
Explotació de la investigació
El 24 de gener, un cop obtinguts tots els indicis de participació en el delicte, es va fer una explotació conjunta per part dels dos cossos policials, en la qual es van detenir onze persones. Tres d’aquestes formarien part de la cúpula del grup i la resta tindrien el rol de jardiners i cuidadors de les plantacions. Un cop van declarar en seu policial, la detenció dels jardiners es va deixar sense efecte, a l’espera de comparèixer davant l’autoritat judicial.
Sis de les deu entrades i perquisicions van ser a plantacions interiors de marihuana, on es van intervenir més de 97 quilos de cabdells de marihuana, prop de 4.000 plantes en diferents estats de creixement, 223.495 euros en metàl·lic, una arma de foc municionada i amb el número de sèrie esborrat i un matxet. A banda, es va poder intervenir diversa documentació falsa, i altra que pertanyia a terceres persones sense relació amb la investigació, altres documents relacionats amb la investigació i claus de vehicles i una gran quantitat de telèfons mòbils.
El 26 de gener van passar a disposició del jutjat d’instrucció número 2 de Mataró que va decretar llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.
El negoci il·lícit que penetra en la economia legal
Tan bon punt les organitzacions i grups criminals s’assenten a Catalunya per tal de posar en marxa negocis il·lícits relacionats amb la marihuana, el factor clau és el lloc on cultivar. En el cas de les plantacions interiors és necessari un espai amb unes determinades condicions perquè puguin desenvolupar el negoci de la manera més productiva possible.
En un primer estadi les organitzacions ocupaven espais, cases a urbanitzacions o allunyades del centre de les poblacions. En aquest cas, el que busquen aquests grups és maximitzar el benefici del negoci il·lícit en base a la reducció de costos. Aquesta gestió provoca que quan els propietaris de l’immoble o els veïns de la zona detecten la ocupació, resulta més fàcil als cossos policials iniciar investigacions i desmantellar les plantacions.
En un segon estadi, els mateixos productors de marihuana opten per legalitzar l’adquisició dels immobles, ja sigui amb documentació real, a través de terceres persones o bé amb documentació falsa, com en aquest cas. A través d’aquests lloguers, tot i que d’inici els resulta més costós, s’eviten els problemes que sorgeixen de l’ocupació, rendibilitzant més el benefici en base a l’augment el temps d’estada en aquests domicilis, que produiran molta més droga, abans que les unitats d’investigació desmantellin les plantacions de marihuana.
{{ comment.text }}