QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Unes galetes adaptades a la dieta d’una dona en tractament oncològic

La pastissera Txell Zanuy, de Caldes, fa galetes i pastissos per a persones amb intoleràncies alimentàries greus

El mes de març passat va fer un any que la pastissera Txell Zanuy, de Caldes, va obrir el seu propi obrador ecològic al carrer del Forn, al centre de la mateixa població. El va batejar amb el nom de L’essència Dolça, i a més de servir al públic general s’ha especialitzat en l’elaboració de galetes, pastissos i altres dolços que s’adapten a les necessitats específiques de persones amb intoleràncies alimentàries greus.

“Vaig començar a explorar aquesta línia a mesura que alguns clients m’anaven fent encàrrecs concrets. Tot plegat ha estat molt enriquidor, perquè m’ha permès donar l’oportunitat de gaudir del dolç a una sèrie de persones que no el podien ni tastar a causa dels seus problemes de salut. Crec que des del món de la pastisseria s’haurien de potenciar molt més aquesta mena de coses, perquè tothom hauria de poder gaudir del dolç.”

L’última creació de Zanuy és una galeta feta a base de fruits secs per adaptar-la a la dieta d’una dona de mitjana edat que està seguint un tractament oncològic. “El procés de quimioteràpia li ha alterat el sistema digestiu i hi ha molts productes que no pot menjar perquè li fan mal, com ara el sucre, que els metges li han prohibit. A partir d’aquí, li vaig preparar una galeta d’ametlla i avellana per substituir el sucre i donar-li gust. També vaig reduir la quantitat de farina a l’hora de fer-la”, explica.

“Aquesta galeta la vaig servir per primer cop ara fa dues setmanes, i la resposta d’aquella senyora va ser tan positiva que vaig animar-me a fer-ne més per oferir-ne també a la resta de clients. De moment estan tenint molt bona sortida”, afegeix Zanuy, que per Setmana Santa va preparar una mona de Pasqua cetogènica. “La vaig fer per a una adolescent que segueix la dieta keto arran d’un problema de salut hormonal. Com que tampoc pot menjar sucre, li vaig fer un brownie cetogènic amb fruits secs.”

Zanuy té 49 anys i en fa 19 que viu a Caldes. Abans de dedicar-se a la pastisseria havia treballat a les oficines d’una mútua d’accidents laborals. “M’avorria el món administratiu. Necessitava un canvi, i quan va néixer la meva filla em vaig decidir a fer el pas. Quan l’anava a buscar a l’escola, m’adonava que tots els forns de pa on anàvem a comprar berenar venien productes molt refinats i poc saludables. A partir d’aquí, vaig començar a fer proves a casa amb farines ecològiques i baixant el volum de sucre”, recorda.

“Un dia vaig portar una safata de productes fets per mi a una cooperativa de consum ecològic de la qual formo part. Van agradar i la gent me’n va encarregar més. A partir de 2018 em vaig començar a formar per ser pastissera, fins que vaig poder deixar la meva antiga feina i crear el meu propi negoci”, conclou.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 280 persones.