Només el 35% de la població del Vallès Oriental s’ha vacunat contra la grip

El nombre d’urgències respiratòries a l’atenció primària és l’habitual de cada any, segons han explicat fonts sanitàries

Només una tercera part de la població del Vallès Oriental s’havia vacunat aquest dimarts contra la grip i la covid-19, segons dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) de la Generalitat.

Concretament, s’havien administrat 156.752 vacunes de la grip, que representen el 34,9% de la població vacunable de la comarca. En el cas de la covid, s’havien administrat 49.719 vacunes, l’equivalent al 29,3% de la població vacunable. Són xifres lleugerament inferiors a les del conjunt de Catalunya, on el 36,9% de la població s’ha vacunat contra la grip i el 30,9% ho ha fet contra la covid.

Segons els professionals sanitaris, el fet que bona part de la població no s’hagi vacunat ha estat un dels factors que han afavorit l’increment de les infeccions respiratòries. Amb tot, fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS) apunten que la situació als centres d’atenció primària (CAP) és l’habitual de cada any per aquestes dates, i que l’augment de les urgències s’ha pogut atendre a través dels protocols previstos dins del PIUC (Pla Integral d’Urgències de Catalunya). Tampoc ha calgut desatendre la resta d’urgències.

“Entre els dies 1 i 7 de gener vam detectar un augment important de les infeccions respiratòries. Però no estem parlant de xifres desorbitades, sinó d’un ascens similar als que solia haver-hi en aquestes mateixes dates abans de la pandèmia”, afirma la directora del CUAP de Granollers, Montse Torrent Cinca, en declaracions a EL 9 NOU. “Després de la pandèmia hi ha hagut una certa relaxació en la vacunació. Com que la gent s’ha vacunat menys, les infeccions han tingut menys incidència. Però les xifres són les mateixes d’abans de la pandèmia”, insisteix.

“La infecció que més preval aquest any és la grip, seguida del rinovirus, de la covid i del virus sincicial”, concreta Torrent. A tot plegat cal sumar-hi un increment de les pneumonies que es diagnostiquen al mateix CUAP. “Les xifres són superiors a la dels mesos anteriors, però també van en línia amb el que sol ser habitual cada any per aquestes dates. Les xifres són les mateixes que abans de la pandèmia”, explica la directora. El Departament de Salut no ha concretat el nombre d’atencions que han fet els serveis d’Urgències al Vallès Oriental durant l’epidèmia de grip.

El CUAP compta habitualment amb dos metges i tres infermers en horari diürn, i dos metges i un dos infermers durant el torn de nit. Arran de l’epidèmia de virus respiratoris, el centre s’ha reforçat aquest mes de gener amb dos professionals més, un a l’àrea de medicina i l’altre a la d’infermeria. “Durant la primera i la segona setmana de gener és habitual que haguem d’atendre més casos d’aquesta mena, i el protocol ja preveu la possibilitat de contractar més personal”, apunta la directora del CUAP.

Aquest reforç de personal sanitari és un dels protocols previstos dins del PIUC, que també preveu la possibilitat d’habilitar més llits d’urgències si la situació ho requereix. “A hores d’ara podem gestionar la situació amb els recursos de què disposem. Tenim el personal que ens cal i també tenim el material sanitari que necessitem.

A més, l’obertura del nou CUAP ara fa gairebé tres anys també juga a favor nostre perquè disposem d’un espai més adequat a l’hora de treballar. Hem pogut afrontar l’augment de les urgències respiratòries, i continuar atenent la resta de casos”, conclou Torrent.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 449 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't