Totes les persones menstruants podran adquirir gratuïtament productes reutilitzables per a la menstruació a partir del primer trimestre del 2024. Unes 140.000 dones del Vallès Oriental i 4.500 més del Moianès es podran beneficiar d’aquesta acció i podran recollir el producte que prefereixin a escollir entre calcetes menstruals, compreses de roba o copes, informa Judit Vico.
El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i el Departament d’Igualtat i Feminismes van presentar i signar dijous passat el conveni de col·laboració anomenat La meva regla, les meves regles, que ho farà possible: assegurarà l’accés universal a productes d’higiene femenina mitjançant la distribució de copes, calces o compreses menstruals.
Segons destaca el govern català en un comunicat, es tracta d’una mesura sense precedents i inèdita a nivell internacional, amb objectiu d’assegurar l’equitat menstrual, oferir acompanyament i informació sobre alternatives sostenibles als productes menstruals convencionals, i trencar mites, tabús i manca de coneixements sobre la menstruació. Es calcula que la iniciativa pot arribar potencialment a 2,5 milions de persones menstruants al conjunt de Catalunya.
L’obtenció dels productes reutilitzables es farà a través d’un codi QR personal i intransferible que estarà disponible a La Meva Salut. Qualsevol farmàcia adherida a la iniciativa oferirà, a més del producte, assessorament i informació del personal farmacèutic, que haurà rebut prèviament una formació per part del Departament d’Igualtat i Feminismes. Aquests establiments tindran un distintiu que els identificarà com a punt actiu de distribució. El total de farmàcies del Vallès Oriental i del Moianès que hi participaran es concretarà properament en el treball previ per a la posada en marxa del pla.
Anna Font, coordinadora del Col·legi de Farmacèutics del Vallès Oriental, explica que la distribució es farà des de les farmàcies del territori oferint un assessorament personalitzat en el moment de la recollida del producte: “Els professionals de la farmàcia treballem per millorar la salut de la dona i, oferint la informació necessària, es consensuarà amb el pacient el producte més adient en cada cas.”
L’acció forma part del Pla Integral d’Equitat Menstrual i Climateri, i a més de garantir l’accés universal a la higiene menstrual, la mesura té com a objectiu fomentar l’ús de productes reutilitzables i reduir l’empremta dels d’un sol ús. Segons les dades de la Generalitat, només a Catalunya l’ús de compreses i tampons genera unes 9.000 tones de residus cada any.
A més, la distribució gratuïta de productes reutilitzables es presenta com un potencial estalvi per a les dones i les famílies, que s’estima que gasten 2.500 euros per persona cada any en productes d’ús únic.
Segons dades de la Generalitat, el 2022, el 22% de les dones van tenir dificultats per comprar productes menstruals. “Som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta copes, calces i compreses de tela acompanyades d’informació de qualitat i assessorament”, va ressaltar Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes durant la signatura del conveni de col·laboració entre les dues institucions.
De fet, la consellera va aprofitar l’ocasió per destacar que aquesta mesura també permetrà “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, posar fi a la pobresa menstrual, generar un estalvi a les famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta amb productes sostenibles i reutilitzables”.
Formacions a partir de la tardor
Les formacions dirigides als equips farmacèutics començaran a finals d’octubre a tot el territori català. A més de tractar l’equitat menstrual i l’ús dels productes, abordaran els drets sexuals i reproductius. “Amb la participació de les farmàcies en aquesta acció, es posa en valor el paper dels farmacèutics i farmacèutiques com a agents de salut de proximitat i confiança, i es potencia el treball conjunt amb el sistema públic per contribuir a fer del món un lloc més saludable”, deia Jordi Casas, president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
L’assessorament i la informació personalitzada seran claus especialment per afavorir que les persones que possiblement facin servir productes reutilitzables per primera vegada en facin un ús correcte. L’objectiu principal és fomentar el coneixement a la població des d’un abordatge positiu sobre el cicle menstrual per contribuir a erradicar l’estigma associat i la falsa creença que és normal que la regla faci mal.
La meva regla, les meves regles és un pla que s’emmarca en l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. Aplega una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball, entre les quals destaquen la divulgació i la sensibilització, el foment de la recerca i el coneixement, o la instal·lació de dispensadors de productes mensuals orgànics en equipaments i serveis públics.
{{ comment.text }}