Prop de 3.200 vallesans han deixat de fumar en el darrer any amb programes de deshabituació

Els sanitaris adverteixen de l’augment de persones addictes al vapeig

Un total de 3.171 persones del Vallès Oriental han deixat de fumar en el darrer any gràcies al suport que han rebut en els centres d’assistència primària (CAP) a través del Programa d’Atenció Primària Sense Fum. La dada correspon al període que va des de l’1 d’abril de 2022 al 31 d’abril de 2023 i s’ha donat a conèixer coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac i com a colofó a la Setmana Sense Fum, del 25 al 31 de maig. El lema d’aquest any ha estat “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”.

Els equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) han instal·lat parades al carrer per donar informació sobre els riscos del tabac i els programes de deshabituació que es poden seguir. “Ajudem tots els usuaris a deixar de fumar i donem unes guies d’ajuda”, explica Sílvia Auladell, infermera referent de tabaquisme del CAP Sant Miquel de Granollers. El personal sanitari, a més, donava una poma a les persones que s’acostaven a les parades.

Auladell explica que els programes d’informació i suport a les persones fumadores estan tenint un efecte positiu. “Evidentment, hi ha un percentatge que es manté, però la gent ha reduït el consum de tabac.” Alerta, però, de l’increment de l’hàbit de vapejar, especialment entre els joves i el risc que comporta. “Els més joves s’enganxen més. El vapeig és un altre tipus d’addicció. Es passa d’una addició a una altra. I l’important es no tenir-la perquè perjudica a la salut, tant una cosa com l’altra.”

Encara ha de millorar

La infermera referent de tabaquisme diu que hi ha hagut una evolució favorable en el nombre de persones que deixen el tabac, però ha de millorar encara més. “Hi ha una millora en el percentatge de gent que aconsegueix deixar-ho però ha d’anar a més. Hem de continuar fent camí.” Admet que es pot recaure en l’hàbit, però que cal no desanimar-se. “Recaigudes n’hi ha, però hi ha un percentatge elevat que el supera i quan portes més d’un any, normalment ja no hi ha recaigudes.”

El programa de deshabituació consta de sis visites. “Incidim més en la primera, que és on fem la història del fumador. Quan va començar, les recaigudes que ha tingut, si està motivat, el seu entorn… I expliquem els tractaments que hi ha. Des de pegats de nicotina, xiclets, tractaments finançats… Destaca la citisina, que es troba a les farmàcies amb el nom de Todacitan. Dura 25 dies i s’està veient que té una bona evolució. Després citem el pacient a una segona visita on ja es decideix el dia en què començarà a deixar de fumar. Repassem tota la informació que hem donat a la primera visita perquè ell pugui començar el procés. De la tercera a la sisena visites el que fem és un control de l’abstinència i que segueixi correctament el tractament.”

La infermera diu que els pacients solen passar per diferents fases i que, en algun moment, pot ser difícil. “Fem incidència en la fase del dol, quan té una possible recaiguda…” I posa de relleu que, en cas de no assolir l’objectiu, es continua donant suport al pacient. “A la sisena visita hauria d’haver aconseguit aquest repte, però si alguna persona, per alguna raó, ha recaigut o no ha pogut acabar aquest procés, evidentment, la porta la té oberta perquè s’ha de tornar a intentar aconseguir-ho.”

I també es fa seguiment dels que ho aconsegueixen. “És important, des de l’ICS, anar citant els pacients un cop superen aquesta addicció i donar-los un suport psicoterapèutic individualitzat.”

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 148 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't