L’Ajuntament de Vilanova de Vallès vol tancar la pedrera de Santa Quitèria, que actualment s’està reomplint amb materials procedents de la construcció i que gestiona Acciona. L’equip de govern mou fitxa per posar punt final a l’activitat que s’hi duu a terme, i després que veïns de l’entorn van denunciar que s’hi havia abocat residus no admissibles d’origen divers.
Arran d’aquest fet, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va obrir un expedient d’inspecció i s’està treballant en l’aplicació de mesures cautelars. Davant dels temors dels veïns que finalment s’hi instal·li una planta de biometà, l’Ajuntament descarta rotundament aquesta possibilitat per l’impacte que tindria en els barris de l’entorn i la proximitat amb els habitatges.
La pedrera és gestionada per l’empresa GRV Ambient, que forma part d’Acciona, i es troba en el barri de les Roquetes. L’activitat que s’hi duu a terme genera pols i soroll pel pas constant de camions que entren i surten de l’espai i pels abocaments de material que s’hi fa.
“Acciona té uns permisos des de l’octubre del 2022 que van ser atorgats per l’antic consistori i, per tant, pot desenvolupar-hi una activitat”, explica a l’ACN l’alcaldessa, Roser Colomé, que encapçala l’equip de govern format per Impulsem Vilanova i el PSC des del 2023, any en què van desbancar Unitat per Vilanova i ERC. Un cop van tenir accés a la documentació municipal i aquella informació referent als contractes amb l’empresa, van voler seure-hi per parlar sobre quin era el futur de l’espai.
“Estem treballant amb l’empresa per poder tenir a sobre la taula un conveni on puguem signar el tancament d’aquesta pedrera, i ens interessa que aquest sigui com més aviat millor”, afegeix Colomé, conscient que la llicència d’activitats és vigent. No obstant això, la detecció d’irregularitats a partir de l’avís dels veïns sobre un abocament de materials no autoritzats obre una escletxa per on considera que poden avançar.
Vigilància permanent
Els veïns de l’entorn de la pedrera fa anys que es queixen del soroll i la pols que genera l’activitat, i que se suma a l’intens pas de camions que regularment accedeixen a l’espai. A principis de desembre van veure com s’hi abocaven materials que no corresponen amb la llicència, que limita a aquells d’origen del sector de la construcció, i van denunciar els fets, que van comportar el precinte per part de la Policia Local de l’espai on s’havien fet el 15 de gener.
“Vam visar els Agents Rurals, que van venir i van veure com els camions abocaven brossa, van accedir-hi i van fer que les màquines remoguessin la terra, deixant al descobert els residus”, detalla María del Carmen Moreno, portaveu dels veïns. Amb aquest avís, es va desenvolupar un seguit d’actuacions administratives impulsades pels Agents Rurals, competents en la vigilància de l’entorn i la seva activitat, i es preveuen mesures cautelars, com ara la retirada de la brossa il·legal.
Precisament, l’alcaldessa destaca la necessitat de treballar estretament amb els veïns i la resta d’administracions per a poder enfilar el tancament de l’activitat, tot destacant que la Generalitat els fa costat en el seu plantejament. En aquest sentit, afegeix que els mateixos veïns els van advertir l’actual equip de govern sobre uns convenis antics entre consistori i empresa.
“Després d’un canvi de 20 anys de govern no hem tingut traspàs, ens vam tancar a l’Ajuntament a buscar a l’arxiu tot el que hi ha de la pedrera, i una de les coses que va acabar sortint i que no estava ben guardat en els expedients són diversos convenis de l’any 2008-2009 on es conveniava una important xifra de diners amb una autorització per l’empresa”, destaca Colomé.
Es tracta, detalla, d’imports que sumaven uns 800.000 euros anuals que l’empresa havia d’aportar al consistori per a poder fer-hi la seva activitat a la pedrera: “L’alcalde en el seu dia d’Unitat per Vilanova va signar aquests convenis, i s’està preparant tota la documentació electrònica per penjar-la a la web de manera transparent i que tots els veïns i veïnes puguin consultar el que hi havia en aquest expedient”, afegeix.
‘No’ a la planta de biogàs
Els veïns temen que la pedrera acabi reconvertint-se per a generar energia, concretament amb la transformació en planta de biogàs. Asseguren que l’empresa va publicar a la seva pàgina web que tenia intenció de crear plantes d’energia renovable a l’Estat, una opció de futur, diuen, per a la pedrera de Santa Quitèria.
“No volem que instal·lin una planta aquí, a escassos metres de les nostres cases per l’olor insuportable que desprendria”, exclama Moreno. Malgrat això, l’alcaldessa tanca la porta de totes totes a què una instal·lació d’aquestes característiques s’ubiqui en aquest municipi vallesà.
“Rotundament, no vindrà cap planta de biogàs a Vilanova del Vallès”, assegura, tot destacant que el govern municipal no ha donat ni una sola llicència per ampliar cap activitat en la pedrera de Santa Quitèria: “I, evidentment, no hem donat cap llicència ni s’ha demanat tampoc fer cap planta de biogàs”, afegeix.
Amb tot, referma que si l’Ajuntament està treballant pel tancament seria totalment contradictori voler implementar una planta de biogàs: “Ras i curt, no hi haurà planta de biogàs”, reitera.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't