Tanca el penúltim quiosc de venda de premsa a Mollet

Ara només queda obert el quiosc de la rambla Fiveller

El 9 Nou
02/01/2019
Mollet del Vallès

Amb el tancament del quiosc de venda de premsa de la rambla Pompeu Fabra de Mollet, la ciutat s’ha quedat amb un únic quiosc obert a la rambla Fiveller. Aquesta és una situació que es dona també en altres municipis del Vallès Oriental, alguns dels quals s’han quedat sense cap punt de distribució de publicacions.

En els darrers 10 anys, Mollet ha passat de tenir més de 20 punts de venda de premsa, a només un. El juny del 2016 tancava l’emblemàtic quiosc Prat de la plaça Prat de la Riba, amb més de 125 anys d’història, i a finals del mateix any ho feia també el de l’avinguda Llibertat, a l’alçada del carrer Sant Ramon.

Fins a dia d’avui, s’havien mantingut oberts el de la rambla Fiveller, fundat durant la Segona República per la família Marquina, i el de la rambla Pompeu Fabra, que fins fa tan sols uns dies pujava i baixava les seves persianes a càrrec de Genís Berenguer.

La transformació social que hi ha hagut arran de l’arribada de les tecnologies i la digitalització ha comportat canvis en els hàbits de consum de premsa i això es veu reflectit en els índexs de vendes. Segons explica Josep Rodríguez Marquina, propietari de l’únic quiosc obert a Mollet, de mitjana es venen menys de 200 diaris al dia, xifra a la qual se li sumen les revistes, que encara mantenen un ritme de vendes prou elevat.

Un altre dels factors que dificulta el manteniment dels quioscos oberts és l’horari de feina. “Obrim tots els dies, de les 7 del matí a 2/4 de 9 del vespre, amb jornades de més de 13 hores, que són difícils d’aguantar si estàs sol”, afirma Rodríguez.

El quiosc Marquina compta actualment amb tres treballadors, el Dani, la Glòria i el propi Josep, que es reparteixen els torns per poder obrir gairebé tots els dies de l’any. “Fa més de 30 anys que treballo al quiosc de la família, i només cinc que tinc un dia de festa a la setmana”, explica Rodríguez.

Els ingressos del quiosc provenen exclusivament de les vendes, i no compten amb cap ajuda ni subvenció. Els propietaris han de pagar la taxa d’ocupació de la via publica i també la de recollida de deixalles, així com aigua i llum. “Per sort, tenim també la demanda de les biblioteques, centres cívics i escoles, que ens ajuden a mantenir un cert ritme de vendes que es complementa amb la venda directa als clients de peu.”

A més del quiosc de la rambla Fiveller, a Mollet es poden trobar diaris i revistes als supermercats Bonpreu i a dues benzineres.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't