La perfumeria Caussa, de Granollers, tanca les portes

La primera botiga es va obrir al carrer Sant Roc


06/10/2019
Granollers

El dilluns 23 de setembre Montse Caussa va passar per davant de la botiga que porta el seu cognom, al carrer Joan Prim, i, davant la seva sorpresa, la va trobar tancada. Tot i haver rebut avisos que podia passar, l’impacte no li va treure ningú. D’aquesta manera s’acabava la història d’una de les botigues més emblemàtiques del comerç de Granollers: la perfumeria Caussa tancava les portes després de 66 anys.

L’empresa havia arribat a tenir quatre establiments la primera dècada dels 2000, però el preu dels lloguers i, sobretot, la competència ferotge de les grans cadenes després han anat ofegant aquest negoci familiar fins a la desaparició.

Perfumeria Caussa va obrir la primera botiga al carrer Sant Roc, on des del 1921 la família havia obert una sastreria amb el mateix nom; la regentaven els garriguencs Ricard Caussa i Maria Calzada. El 1953, arran d’una conversa informal amb un amic, Joaquim Caussa –fill dels propietaris– i Anna Maria Moreno van obrir la perfumeria.

Tot i no ser la primera de Granollers, ràpidament va agafar personalitat pròpia. “Teníem concessions de marques en exclusiva. Cadascú tenia les seves. A més, el tracte cap als clients sempre ha estat molt proper i personal, i això ha estat el nostre punt més fort”, explica Montse Caussa, de 56 anys, filla dels fundadors i última membre de la família que va tenir el negoci.

D’aquella època, Caussa recorda “els pagesos, que venien al mercat els dijous i amb el que guanyaven venien a la botiga a buscar els 100 grams de colònia que necessitaven per la setmana. En aquell temps es venia la colònia a granel”, explica.

El funcionament de la botiga no es va alterar substancialment fins al 1992 quan Joan López, marit de Montse Caussa, va apostar per l’expansió. “Teníem dues opcions: expandir-nos a altres llocs o fer-nos més forts a Granollers. En aquell moment, en el món de la perfumeria ens respectàvem molt i cada ciutat tenia la seva perfumeria. No et trepitjaves el territori”, apunta Caussa.

Així, entre 1995 i 1999, l’empresa va obrir tres perfumeries més per cobrir tot el públic de l’illa de vianants. Hi havia 16 treballadors fixos que augmentaven fins a 25 per Nadal. Van ser els anys daurats d’un negoci que tota la família vivia amb intensitat, fins i tot els qui no s’hi dedicaven directament, com el germà de Montse Caussa, Ricard.

A banda, l’empresa ha estat molt activa dins de l’associació de comerciants Gran Centre, de la qual Montse Caussa ha estat membre des dels inicis i presidenta durant cinc anys.

El 2008, punt d’inflexió

L’augment del preu dels lloguers va provocar el tancament de la botiga del carrer Anselm Clavé el 2008 i, entre la crisi i la irrupció de les grans cadenes de perfumeria, el 2014 ja només quedava oberta la de Joan Prim. “Fins aleshores sempre hi havia hagut competència sana. Però quan entren les grans cadenes entres en una guerra de preus, i quan el preu és el principal argument de compra, els comerços petits pateixen”, explica Caussa.

El 2017 va ser decisiu, amb l’aparició d’una bona oportunitat per traspassar-lo. “Hi ha trens que només passen un cop. Costava tirar endavant i hi havia el projecte d’obertura d’una gran perfumeria just al davant. A més, la nova propietària volia continuar amb el mateix nom i el mateix personal. Vam pensar fredament i vam prendre la decisió.”

Montse Caussa s’ha acomiadat tres cops del negoci de la seva família: quan va traspassar-lo, quan va deixar de treballar-hi un any després, i quan el va trobar tancat definitivament fa dos dilluns. “He tingut la sort que ha estat molt lent i molt gradual”, diu. Caussa creu que la botiga ha deixat petjada. “Vull pensar que durant molts anys ha representat el que és el comerç a la ciutat, amb tot el que té de vida i de relació estreta amb els clients. Els punts de referència del comerç són importants i a Granollers n’hi ha molts. És el que dona valor a la ciutat.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't