La Plataforma en Defensa de l’Escola Pública, formada per membres de la FAPAC, CGT, CUP, Casal del Mestre, Podem, mestres i familiars d’alumnes, van organitzar dissabte una taula rodona al Centre Cívic Nord de Granollers per parlar sobre les causes i les possibles solucions a la segregació escolar.
Amb l’assistència de mig centenar de persones, van intervenir el sociòleg Isaac González, l’ex-portaveu de la USTEC, Rosa Canyadell; el membre de la CGT José Manuel Rubio i l’ex-portaveu de la FAPAC, Àlex Castillo. Van incidir en els greus nivells de segregació escolar en molts municipis catalans, com Terrassa, Sabadell o Granollers, apuntant causes com les diferències econòmiques, socials o culturals, la doble xarxa escolar pública-concertada o el sistema actual de matriculació.
Els representants sindicals han criticat les lleis educatives, com la LEC o la LOMCE, la jerarquització dels centres o el baix pressupost en educació que no arriba al 2% quan la LEC marcava arribar al 6%.
També es va criticar el projecte Escola Nova 21, per posar la fomració en mans privades (la Caixa) desentenent-se el Departament d’Ensenyament, per l’elitisme que suposa seguir el model de les escoles concertades o per amagar la innovació que fan les escoles públiques. Van reclamar innovació des de la base, amb finançament públic i no dirigida amb capital privat.
Com a solucions a la segregació escolar, es va apuntar un acord social i polític dins dels municipis, repartir l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE), amb risc d’exclusió socials, de manera més heterogènia entre centres públics i concertats trencant la zona única i fent diverses zones escolars en una mateixa localitat.
{{ comment.text }}