Una trentena de tractors han participat aquest dijous al matí en la mobilització convocada per Unió de Pagesos per protestar contra el procés de regularització dels conreus que ha posat en marxa l’Incasol a Gallecs.
Els pagesos s’han concentrat a l’exterior de la masia de Can Jornet i de Can Jornet Xic, on té la seu el Consorci de Gallecs. Denuncien que l’Incasol els ha donat de termini fins al 31 de juliol per abandonar les terres per després participar en un concurs per optar de nou al conreu de finques de Gallecs. Un fet que posa en risc la continuïtat de les explotacions.
Els participants en la protesta es queixen que l’Incasol no ha dialogat amb ells l’acusen de no haver fet res en moltes dècades. “Estem d’acord amb la regularització, l’Incasol ho pot fer perquè n’és el propietari, però les institucions han estat absents durant 30 o 40 anys“, diu Jeroni Girbau, pagès i president de la Cooperativa la Perpetuenca de Santa Perpètua de Mogoda.
“Es tracta de què la pagesia pugui viure dignament del seu esforç i la seva feina. El que ha de fer l’administració és seure i parlar. Perquè intentar treure un pagès per portar-ne un altre que no sigui del país no arregla res”, deia el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball.
Unió de Pagesos tampoc veu clar que l’Incasol vulgui estendre el conreu ecològic a tot el territori de Gallecs on es conrreen unes 500 hectàrees, de les quals, actualment unes 200 en ecològic.
“Hi ha un fals conflicte entre ecològic i no ecològic. És una decisió personal i econòmica. Tu has de viure del que acabes fent. El govern no pot imposar a ningú que produeixi en ecològic“, diu Caball.
I sobre l’acusació d’abocar purins en un espai natural com Gallecs, el coordinador d‘Unió de Pagesos ho té clar. “Els purins no són cap verí si s’apliquen correctament. Els pagesos d’aquí sempre han intentat fer les coses bé”.
Els veïns contra purins i herbicides
Membres de l’Associació de Veïns de Gallecs han anat fins a les portes de Can Jornet per exposar el seu punt de vista. “Els purins contaminen els nostres aqüífers i a Gallecs no tenim aigua de xarxa. I els herbicides eliminen la fauna i no és normal en un parc natural”, diu Ivan Llagostera, vicepresident de l’Associació de Veïns de Gallecs.
“La manifestació d’avui és per continuar amb el model que hi ha ara que és el de tirar purins, herbicides i pesticides i tot això va en contra del nostre treball”, diu Santi Olivé, de Can Jornet i membre de l’Associació Agroecològica de Gallecs.
Olivé es mostra d’acord amb el procés engegat per l’Incasol. “Amb la visita que vam tenir de l’Incasol se’ns va explicar tot molt bé. La regulació era necessària, però fa temps. Això es va expropiar als anys setanta i estàvem una mica de manera alegal”.
I apuntava que els pagesos que fan agricultura ecològica són persones que viuen al territori. “Els que estem fent ecològic som gent que vivim i treballem aquí a Gallecs. La gent que ha organitzat la manifestació és gent que no viu aquí, que venen i se’n van”.
{{ comment.text }}