Uns desconeguts van causar importants destrosses a la creu de granit que coronava l’arc del pou del cementiri municipal de Cardedeu. Tant aquest element escultòric com la part del cementiri on es troba són obra de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall i són un exponent de construcció de l’època de transició entre el modernisme i el noucentisme.
A banda, els autors de la bretolada, van aixecar i trencar la làpida del panteó d’una família. Es tracta d’un dels panteons originals fet en la mateixa època que es va construir el cementiri, que es va enllestir l’any 1921 i està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) perquè constitueix “una obra singular dins de l’arquitectura catalana de l’època”, indiquen fonts del Museu de Cardedeu.
Els danys es van produir la nit del 21 i 22 d’octubre. No s’ha pogut identificar els autors. Per malmetre la creu del pou i la làpida, es creu que s’haurien fet servir reixes dels embornals del mateix cementiri. Se’n van trobar escampades pels parterres vegetals, per sobre les teulades dels blocs de nínxols i dins del panteó.
Tot apunta que hi haurien participat diverses persones perquè la làpida que van aixecar i desplaçar i que es va acabar trencant pesava força
Les restes de la creu malmesa van ser recollides per tècnics del Museu i guardades. També s’ha fet amb les restes de la làpida trencada. Ja s’ha demanat al servei de conservació i restauració de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació que valori els danys i es faci una valoració de quina seria la intervenció més adequada per a la restauració.
{{ comment.text }}