Trenta detinguts i 328 quilos de marihuana intervinguts en vuit mesos

S’ha detectat que persones que abans es dedicaven als robatoris en habitatges ara cultiven marihuana

El 9 Nou
01/10/2021
Granollers

Els Mossos d’Esquadra han fet des d’inici de l’any i fins aquest mes de setembre 30 detencions per delictes contra la salut pública relacionats amb el conreu de marihuana al Vallès Oriental.

Les actuacions policials han permès el comís de més de 328 quilos d’aquesta substància prohibida i han acabat amb la intervenció de més de 17.500 plantes situades en conreus fets a l’interior de construccions –habitatges, locals o naus– i a l’exterior, amagades en zones boscoses de difícil accés, segons les dades facilitades per la policia catalana (vegeu quadres adjunts).

Respecte a les xifres de 2020, hi ha un cert descens del nombre de persones detingudes –entre gener i setembre s’havien fet 56 detencions, i en tot l’any, 78– i dels quilos de marihuana interceptats, que baixen de 487 a 328, un 32% menys.

En canvi, hi ha una pujada molt significativa del nombre de plantes cannàbiques comissades: de 7.400 a les més de 17.500 que s’han localitzat entre gener i setembre d’aquest any. La pujada és del 136%. En la majoria de casos, la creació de plantacions de marihuana porten lligats delictes de defraudació de fluid elèctric perquè les plantacions funcionen amb captacions irregulars a la xarxa.

El nombre de plantacions de marihuana “està creixent per tot arreu”, confirma l’inspector Josep Antoni López Garzón, cap de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos a la Regió Policial Metropolitana Nord, que inclou les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i la zona nord del Barcelonès.

La policia ha detectat l’entrada al tràfic de marihuana de “persones que es dedicaven a altres tipus de delictes” com els robatoris amb força o amb violència en habitatges. “Gent de la zona dels Balcans que abans es dedicava sobretot als robatoris en habitatges ara es dediquen a la marihuana”, assegura. Hi ajuda la possibilitat d’obtenir uns ingressos alts i que, en cas de detenció, les conseqüències penals són menys greus.

Darrere de les plantacions hi ha, generalment, grups criminals amb persones que tenen uns rols molt concrets: n’hi ha que s’encarreguen de buscar els immobles més adequats on poder muntar les plantacions, hi ha especialistes en fertilitzants que dissenyen els processos per al creixement ràpid de les plantes o els batejats per la policia com a jardiners. Són les persones que tenen cura de les plantacions i que, sovint, viuen allà mateix. També hi ha persones dedicades al trasllat i distribució de les produccions.

El destí més habitual de la marihuana cultivada a Catalunya són altres països europeus com França, Alemanya o Holanda. “Es paguen preus més alts que no pas els d’aquí”, indica.

Més violència

Els Mossos alerten de la violència que es detecta lligada al negoci il·legal de la marihuana i que, fins i tot, ha derivat en homicidis –no a la comarca– com el que hi va haver a Sant Cugat durant un narcoassalt. Aquesta violència pot ser interna entre les mateixes organitzacions que competeixen: ajustos de comptes, conflictes per defensar la seva implantació territorial o robatoris de plantes entre ells.

També hi ha una violència externa que pot afectar terceres persones que no hi tenen res a veure. És la que preocupa més els Mossos: la policia s’ha trobat amb casos d’assalts violents en cases particulars on els membres d’una organització entren per error pensant-se que hi ha una plantació d’una organització rival. A més, petits productors que poden ser víctimes de robatoris per part d’organitzacions més grans.

I la mateixa policia també pot patir aquestes situacions per les mesures de seguretat cada vegada més extremes que les organitzacions adopten per protegir les seves plantacions de bandes rivals: portes electrificades, paranys o, fins i tot, artefactes casolans per disparar projectils (a Lleida, un mosso va quedar ferit en una cama). “Ens obliga a extremar les mesures de seguretat”, indica López.

En els escorcolls en actuacions per desarticular alguna organització, cada cop és més habitual que els Mossos trobin armes de foc. “No hi ha la sensació en la societat que la marihuana sigui una cosa perillosa. No veu què hi ha darrere però no deixen de ser organitzacions criminals que porten tot el que porten al darrere.”

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 61 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't