ACN. Els bars i restaurants dels 615 municipis de menys de 10.000 habitants que des de divendres poden tenir clients al seu interior han obert amb prudència aquest cap de setmana. A Campins, un dels sis municipis del Vallès Oriental beneficiats per la mesura, han obert tres dels cinc restaurants del poble perquè la publicació del BOE que determinava que ja no tenien tantes restriccions els ha agafat per “sorpresa”.
Els restauradors esperaven poder obrir només les terrasses a partir de dilluns, quan el Baix Montseny passarà a la fase 1. Per aquesta raó, van haver de córrer per complir la normativa d’aforament i de distàncies a dins dels establiments.
L’alcaldessa de Campins, Imma Font, ha valorat positivament els canvis tot i ha subratllat que tot “s’anirà fent amb prudència”. Imma Font ha explicat que la publicació del BOE que determinava que a les poblacions de menys de 10.000 habitants els bars i restaurants poden obrir el seu espai interior i s’hi pot passejar i fer esport a qualsevol hora els va agafar per “sorpresa” i que tot ha estat “molt precipitat”.
Segons Font, només “han obert alguns restaurants per aprofitar” però ha matisat que els altres “s’ho pensaran una mica o ho faran a mitges”. “Alguns no poden encara contractar tota la gent que tenen amb els ERTO”, ha detallat tot destacant que si els tornen a contractar a tots i cal fer un pas enrere els posaria en una situació complicada.
L’alcaldessa creu que cal ser prudents perquè tot i el relaxament de les restriccions només anar als restaurants els vilatans de Campins i els dels pobles del voltant. “Es pot obrir i molts campinencs ho agraïm molt però a nivell econòmic no podem dir que encara surti a compte per ningú”, ha conclòs.
En el mateix sentit s’ha mostrat Anna Maria Castella, propietària del restaurant Xeflis de Campins, que assegura que ha decidit obrir perquè “la urgència econòmica, moral i emocional apreta”. “Farem el que podrem”, diu tot lamentant que no poden tenir clients de Sant Celoni tot i la proximitat. “Tothom té ganes de sortir i molts amics truquen preguntant si poden pujar”, ha explicat tot detallant que “Campins és un poble molt petit i que no hi ha molta gent”. De fet, a parer seu, els pobles del costat tenen el mateix problema.
Aquest cap de setmana el restaurant Xeflis ha obert a mig gas, i ha parat menys de la meitat de les taules que solia utilitzar abans de la crisi sanitària. De fet, Castella diu que durant els dies de confinament ha tingut “molt temps per netejar” i “tenir-ho tot al dia” però afegeix que el que li ha portat més feina és “marcar les distàncies de seguretat”. A més, ha decidit posar estovalles i tovallons de paper i té mascaretes per si algun client no en porta. “Anirem fent com puguem”, ha conclòs.
Per la seva banda, la propietària del restaurant La terrassa de Campins, Mònica Cullell, ha explicat que han hagut de “córrer una mica més” per obrir aquest cap de setmana. “Estem contents i amb ganes de treballar, de què tot vagi bé i de poder donar feina a tothom”, ha explicat amb un gran somriure a la cara. “Esperem que la gent vingui cap aquí dalt com abans perquè aquí s’hi està molt bé”, ha subratllat tot afegint que han passat un confinament molt “suau”.
Es dona la circumstància que Campins, que pertany al Baix Montseny, el 15 de maig va rebre com un gerro d’aigua freda la decisió del Ministeri de Sanitat d’excloure’l de la fase 1 de desconfinament, tal com havia proposat la Generalitat. Per aquesta raó, el municipi esperava amb candeletes l’entrada a la fase 1, prevista per aquest dilluns. Per tant, el relaxament de les restriccions pel fet de ser un municipi de menys de 10.000 habitants s’ha rebut amb força optimisme.
Cronologia de l’impacte del coronavirus al Vallès Oriental.