Les depuradores de Granollers, Montornès i la Llagosta, gestionades pel Consorci Besòs Tordera, participen en un estudi de seguiment de la presència de restes genètiques del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals que tracten. Està impulsat pels departaments de Territori i Sostenibilitat i Salut de la Generalitat i s’ha posat en marxa aquest mes de juliol.
En l’estudi, hi participen 56 depuradores de tot Catalunya que tracten el 80% de les aigües residuals de la població del país. El treball preveu mostrejos setmanals a la depuradora de Granollers i quinzenals a les de Montornès i la Llagosta. El treball implica una inversió inicial de 400.000 euros.
El projecte busca detectar la presència de restes genètiques del virus causant de la Covid-19 i veure’n l’evolució. D’aquesta manera, es pot tenir informació sobre la presència de la malaltia en un territori concret. També vol ser una eina preventiva perquè s’ha vist que es pot donar presència de restes genètiques del virus –no tenen capacitat per infectar– a les aigües residuals entre 6 i 21 dies abans que es detectin els primers positius en un territori.
La iniciativa es fa amb la col·laboració de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua i de dos laboratoris especialitzats de la Universitat de Barcelona i d’Eurecat.
Un projecte amb precedents
Prèviament, el Consorci Besòs Tordera i l’empresa Facsa, encarregada de la gestió de la depuradora de Granollers, ja van tirar endavant un projecte similar per trobar restes del SARS-CoV-2 a les aigües residuals que arriben a la depuradora procedents de Granollers, Canovelles i una part de les Franqueses.
El projecte incloïa diversos punts de mostreig dins de la depuradora –entre els quals l’arribada de l’aigua bruta i la sortida de l’aigua tractada– que mostraven com el material genètic que hi havia vinculat amb el coronavirus desapareixia amb el tractament. A la vegada, es va provar la relació entre el grau de presència i la incidència a la població.
{{ comment.text }}