Una simulació en 3D creada pel biòleg i artista Oriol Massana permet resseguir el cicle vital del tritó del Montseny sense moure’s de casa. El treball permet veure amb tot detall unes situacions que són molt difícils d’observar al medi natural pels mateixos investigadors.
És així perquè aquesta espècie endèmica del Montseny és essencialment nocturna i viu en uns hàbitats molt reduïts. Això fa que estigui considerat com un dels animals més amenaçats del planeta amb un risc crític d’extinció. “Gravar tot el cicle vital del tritó del Montseny al medi natural és impossible”, apunta Massana, que valora “l’objectiu didàctic” del treball.
El vídeo, que és fruit de tres mesos de feina, es pot trobar a Youtube i està disponible en català, castellà i anglès. Ha estat finançat pel Zoo de Barcelona, que el farà servir com una eina pedagògica i explicativa a la instal·lació dedicada al tritó del Montseny.
El treball de Massana, que ha fet el guió i la direcció del vídeo i s’ha encarregat de la realització 3D, la postproducció i l’edició, ha comptat amb l’assessorament de l’herpetòleg Fèlix Amat, investigador del Museu de Ciències Naturals del Montseny i col·laborador del projecte Life Tritó del Montseny. També de Gerardo García, del Zoo de Chester, al Regne Unit, i del fotògraf Iñaki Relanzón per les imatges que s’han fet servir d’exemplars en cria en captivitat i de l’hàbitat natural, respectivament.
Per al vídeo, no s’ha manipulat cap tritó real: s’ha generat un model 3D d’un tritó amb la tècnica d’escultura digital. Amb les fotos, es va crear una estructura per poder-la animar. “A partir de l’esquelet, pots animar el model”, explica Massana.
L’animació es va afegir damunt d’un fons de vídeo gravat amb una càmera sota l’aigua en una riera que té característiques molt similars a les que habita el tritó. S’hi van afegir efectes per il·luminar-lo perquè sembli més real i s’hi va aplicar un desenfocament de profunditat.
Massana destaca la importància de la il·luminació. “Ha de quadrar amb l’animal perquè doni la sensació de realitat”, sosté. També es van fer algunes correccions de color per acabar-lo d’integrar amb el fons.
{{ comment.text }}