Troben dues poblacions de cranc autòcton al Montnegre

Un estudi en un tram alt d’una riera del Parc Natural del Montnegre i el Corredor va permetre descobrir dues poblacions de cranc autòcton que no se sabia que existien.

El 9 Nou
05/04/2016

Segons Antoni Bombí, director d’aquest espai natural, són “dues poblacions no gaire grans però viables” que estan separades per un tram sec de riera. Ara, s’adoptaran mesures per anar-les controlant i per garantir la seva preservació.

El cranc autòcton era una espècie habitual al Parc Natural del Montnegre i el Corredor. “La gent gran recorda que n’hi havia molt a bona parc de l’espai tot i que els terrenys no són gaire adequats i aquest no és l’hàbitat ideal”, explica Bombí. Aquesta espècie, però, va anar en clara regressió per les captures de particulars i, sobretot, per l’arribada del cranc americà. “Ha aparegut en diversos punts de les rieres –sobretot en els trams més propers a la Tordera– quan s’han fet censos de peixos amb pesca elèctrica”. Aquesta espècie invasora és molt perjudicial per al cranc autòcton. Sobretot, perquè porta associat un fong al qual aquesta espècie és resistent però que mata els autòctons.

Els primers indicis sobre la presència de crancs autòctons en aquesta zona del Parc Natural –no s’explica quina és exactament per protegir els crancs de la presència de furtius– es van tenir l’any 2012. Dos anys després, es va fer una primera prospecció a fons de les poblacions. L’any passat, es va fer un nou control on es va detectar que, en una de les dues zones, hi havia hagut un descens notable del nombre d’exemplars, segurament vinculat a la sequera de l’estiu passat.

Entre les mesures que s’aplicaran, hi ha la de mirar que el cranc americà no arribi a aquest punt. “Creiem que la sequera pot haver ajudat a fer que això no passi”. També es vol evitar que hi arribi el fong que porta associat. “Es pot escampar a través de les botes o del material que es fa servir a l’hora de fer captures. Per això, cal anar molt alerta”, explica Bombí a EL 9 NOU. També es faran estudis genètics als animals per tenir més informació sobre la seva procedència. “No volem quedar-nos en saber que hi són. Volem treballar per recuperar aquestes poblacions”, assegura el director del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 125 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't