El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) veu amnistiables els delictes dels quals s’acusa al vallesà Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per prevaricació, desobediència i malversació, però plantej a les parts que valorin la pertinença de presentar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
El TSJC també demana a les parts si creuen pertinent plantejar un recurs d’inconstitucionalitat sobre l’aplicació de la llei d’amnistia davant del Tribunal Constitucional.
Tot i que els magistrats veuen amnistiables els tres delictes, l’acusació particular de Vox va demanar que no se’ls amnistiï i que es prenguin qüestion prejudicials.
El tribunal resol això mateix i deixa sense efecte les mesures cautelars adoptades.
Fiscalia ha demanat l’aplicació de l’amnistia per aquest cas en què demanava fins a set anys per Jové.
La interlocutòria del TSJC diu que les acusacions de desobediència i prevaricació quedarien afectats per la la llei però que “major dificultat presenta el pretès encaix del delicte de malversació de fons públics atribuïts a Jové i Salvadó“.
Els magistrats afirmen que no estan cobertes per l’amnistia “les conductes malversadores sempre que hagi existit propòsit d’enriquiment“.
Però afegeix que sí que estarien cobertes “quan els seus responsables no hagin buscat un benefici personal de caràcter patrimonial”.
La sala entén així que “és evident que la intensitat del trencament dels deures de custòdia exigibles als membres del Govern de la Generalitat no pot concórrer en els qui no formaven part d’aquell govern ni, per tant, van poder participar en l’adopció del decret i de l’acord de Govern detonant de la malversació“.
Un cop determinada l’amnistiabilitat dels comportaments recollits per les acusacions en la causa, al tribunal li sorgeix, però la necessitat d’aclarir les reserves d’adequació de la llei del perdó a principis i valors protegits per la Constitució, com la seguretat jurídica i interdicció de l’arbitrarietat dels podes públics o la igualtat davant la llei.
ERC reclama l’aplicació de la llei
Per la seva banda, ERC es mostra “satisfeta” que el tribunal consideri que la llei d’amnistia és aplicable en aquesta causa, però “lamenta que en lloc d’aplicar-la directament obri la porta a plantejar qüestions d’inconstitucionalitat sobre la llei o a elevar una qüestió prejudicial als tribunals europeus“.
La formació considera que es tracta d’un “retorçament intolerable de la llei i de la voluntat del legislador”.
Els republicans creuen que són “moviments dilatoris” per a l’aplicació de l’amnistia i per això demanen que s’arxivi el cas.
{{ comment.text }}