La bassa i les canalitzacions d’aigua que reguen les Hortes de Baix, a tocar de la riera de Caldes, van patir un vessament d’hidrocarburs procedent d’un antic dipòsit soterrat del qual se’n desconeixia l’existència.
El vessament, que els regants van detectar dimecres, es va poder controlar l’endemà mateix quan ja van iniciar-se les tasques de neteja i extracció que fa una empresa especialitzada. La durada dels treballs no s’ha concretat però, mentre es facin, els pagesos no podran regar, informa Queralt Campàs.
Segons han explicat fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), s’ha aixecat acta dels fets i s’ha instat l’establiment hoteler –propietari de l’espai on hi ha el dipòsit– a aturar l’abocament i restaurar el medi en les condicions prèvies als fets.
A través de les sèquies, el vessament va arribar fins a la bassa dels regants de les Hortes de Baix, on es va acumular part de l’hidrocarbur. Però l’arribada del combustible i d’aigua procedent del buidatge d’una piscina van fer vessar la bassa que connecta amb els recs i la xarxa de clavegueram. Així, “el vessament ha arribat a la depuradora, que està podent tractar l’aigua que arriba i complint amb els límits d’abocament fixats”, asseguren des de l’ACA.
A la llera, només es van detectar unes petites restes de combustible al punt de connexió del clavegueram amb la xarxa de sanejament en alta. L’Ajuntament ja va retirar-los el mateix dijous. També hi va haver impacte a la fauna que va entrar en contacte directe amb l’aigua de la bassa: alguns coloms i ratpenats han mort. Per evitar més afectació, es va tapar la bassa amb plàstics.
Al juliol, els pagesos van comen´çar a detectar rastres d’hidrocarbur a la zona. L’Ajuntament, el Consorci Besòs Tordera, l’ACA i els Agents Rurals van treballar per detectar-ne l’origen. El vessament de dimecres es va produir quan es feien unes prospeccions al dipòsit amb restes de carburant que té uns 50 anys i està a uns sis metres de fondària.
{{ comment.text }}