Un disc fet amb deixalles

Intana, vinculat a la Garriga, presenta una edició especial del seu darrer àlbum amb la funda feta amb envasos reciclats


29/07/2022
La Garriga

Transformar els residus en música. O com a mínim, aprofitar aquells plàstics que van a parar al contenidor groc i reciclar-los amb forma de fundes per a CD.

És el que ha fet el grup de pop independent Intana, vinculat a la Garriga, que acaba de presentar una edició especial del seu darrer àlbum, Planeta Nou, la funda del qual està feta a partir d’envasos reciclats. Un projecte pioner a la indústria discogràfica, fruit d’un procés de recerca i innovació en el camp del disseny i en el de l’economia circular. El resultat, més que una edició limitada, és una sèrie de CD pràcticament fets a mida.

“Produïm els exemplars sota demanda, gairebé un per un. Són tirades molt curtes que es fan de forma gairebé artesanal. D’aquesta manera evitem consumir més material del necessari. I cada CD esdevé una peça única, una obra d’art en ell mateix, perquè la seva composició de colors depèn dels materials utilitzats”, apunta Guillem Callejón, guitarrista d’Intana i veí de la Garriga. Les fundes dels discos les dissenya l’estudi barceloní Oiko Design Office i les fabrica el taller TMDC.

Després de recollir els envasos del contenidor groc, aquests es trituren i es fonen per crear plafons de plàstic 100% reciclat. A continuació es tallen i se’ls dona la forma de la funda a través d’una fresadora digital. Seguint la filosofia del zero waste, fins i tot s’aprofita aquella part del plafó que cal tallar per deixar lloc al disc. La peça resultant, de superfície plana i amb forma circular –com un CD-, es ven com a sotagots.

“Les cançons de Planeta Nou parlen de la possibilitat de fer un món millor i de la necessitat de tenir cura del medi ambient. A partir d’aquí, volíem que la nostra música es pogués escoltar d’una manera que fos coherent tant amb el missatge del disc com amb la nostra manera de pensar”, explica Callejón.

En aquest sentit, cal destacar també l’escenografia que fa servir la banda als seus concerts, dissenyada per l’artista Marta Velasco, que s’ha fet amb bosses de plàstic reciclades i amb excedents industrials. I el vestuari dels músics, dissenyat per la firma de moda Colmillo de Morsa i inspirat en l’experiment ecologista Biosphere 2.

Encapçalats per Callejón i la vocalista Núria Moliner, Intana han consolidat al llarg de tres àlbums un discurs a mig camí d’estils com el dream pop o el so Americana. El seu treball més recent és aquest Planeta Nou, publicat el mes de març passat. La gira de presentació la van començar al teatre El Patronat de la Garriga, i aquest cap de setmana han actuat al festival Vida de Vilanova i la Geltrú, on han compartit cartell amb Cat Power, Belle & Sebastian i el vallesà Miqui Puig, entre d’altres.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't