Un documental, amb una quarantena de testimonis, fa memòria d’un símbol industrial a la Garriga: l’empresa Sati. L’últim torn. Mig segle d’història de Sati (1961-2014) és un repàs de la trajectòria d’aquesta indústria, capdavantera estatal i també europea en el sector tèxtil, que va acabar tancant l’any 2014.
El documental, que s’estrenarà dissabte 30 de novembre al Teatre El Patronat de la Garriga, l’ha impulsat l’Associació Memòria Visual, que integren el fotoperiodista de la Garriga Ramon Ferrandis i l’operador de càmera Jordi Vacca i el periodista Carles Riobó, de Granollers.
Segons Vacca, el deocumenal “no busca vencedors ni vençuts, només vol recollir vivències, des d’un punt de vista molt personal” dels milers de treballadors que van passar per una indústria que en el moment de més activitat va arribar a tenir 660 operaris simultàniament.
Sati va ser un símbol industrial, amb els teixits tècnics i de decoració que elaborava a les àmplies instal·lacions de la Garriga, però també va influir en molts aspectes de la població. “La Garriga dels anys 60 i 70 no hauria estat la mateixa sense Sati”, apunta Riobó.
Ferrandis i Vacca van tenir l’oportunitat d’accedir a la fàbrica quan estava tancant i van concloure que no es podia deixar passar l’oportunitat de difondre-les. “Moltes vegades es rememora un passat llunyà, quan no queden persones que l’hagin viscut, volíem fixar una memòria més actual”, diu Ferrandis.
El documental s’articula a partir de les declaracions d’una quarantena de persones, amb treballadors i directius. També hi intervé Pablo Fisas, fill del fundador, que també va ser el màxim responsable de l’empresa.
{{ comment.text }}