La Diputació de Barcelona, a través del Parc del Montnegre i Corredor, ha detectat més de 60 noves espècies de biòfits al Corredor –és a dir, petites plantes terrestres– gràcies a un nou estudi.
Els treballs, elaborats pel botànic i briòleg Miquel Jover, del Grup de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona (UdG), han propiciat que el nombre d’espècies conegudes en aquesta zona hagi crescut de 20 a 82. L’estudi també caracteritza les espècies de biòfits que es poden trobar al Montnegre –187–, un nombre que gairebé no ha variat del que ja es coneixia.
Segons l’estudi, les causes d’aquesta dissimetria entre les dues muntanyes podrien ser una major intensitat de prospecció al Montnegre, però també l’extensió inferior del Corredor i les característiques ambientals més variades del Montnegre, tant pel que fa a la geologia com a la climatologia i als hàbitats.
Un altre dels aspectes interessants del treball són les recomanacions de gestió per a la conservació d’aquestes espècies, com afavorir els rodals de bosc madur de tots els tipus d’hàbitats forestals o respectar els talussos de les pistes quan se’n fa manteniment.
Les funcions ecològiques dels briòfits són diverses. Contribueixen en la formació del sòl i en la protecció d’aquest enfront l’erosió. Ajuden en la creació d’hàbitats per a grups d’organismes vertebrats i invertebrats i són un recurs alimentari per a algunes espècies animals i també serveixen a ocells per construir nius.
{{ comment.text }}