Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Un estudi indentifica prop de 13.000 oliveres de la varietat vera del Vallès

L’informe és una base per fomentar una producció consolidada de l’oli, de grans qualitats alimentàries

La presència d’olivars de la varietat vera del Vallès és prou notable a la comarca per plantejar-se un increment de producció per obtenir-ne oli de l’elevada qualitat. El progressiu abandonament d’olivars i l’absència d’una gestió agrícola, en canvi, juguen en contra d’una explotació comercial. Són dues de les conclusions que s’extreuen de l’inventari i mapeig dels recintes d’olivera vera del Vallès, que es va presentar aquest dimecres a les Franqueses.

“La producció encara és baixa i la venda molt directa”, explica el gerent de la cooperativa Agrària Vallès, Manel Cunill, quan se’l qüestiona per la possibilitat que la producció d’oli de la varietat vera prengui importància en l’àmbit econòmic. Però un dels objectius de fons de disposar de la informació sobre la presència d’aquesta varietat d’olivera al Vallès és, precisament, contribuir a estendre la producció d’aquest oli, que es caracteritza per la seva durada i la baixa acidesa.

L’inventari que ha elaborat la cooperativa Agrària Vallès per encàrrec del Consell Comarcal, presentat aquest dimecres, posa de relleu l’existència de gairebé 13.000 oliveres de la varietat vera en una superfície de 167 hectàrees presents particularment a la part alta de la riera de Caldes i la riera de Sentmenat i al curs mitjà del riu Congost. De fet, la Garriga és la població on hi ha més hectàrees d’olivars de la varietat vera. En total, s’han localitzat 38 productors a Bigues, Caldes, Cànoves i Samalús, Castellar del Vallès, l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses i Sentmenat.

Amb les dades disponibles, es treballarà per enfortir el teixit empresarial del sector agrari de la comarca. S’aprofundirà en el contacte amb els productors d’oli de la comarca i s’oferirà la possibilitat de plantar aquestes varietats als terrenys més qualificats amb els plançons d’olivera vera que, ja en el seu dia, va obtenir la cooperativa Agrària Vallès.

L’obtenció de dades dona continuïtat a la tasca de recuperació de les oliveres de la varietat vera del Vallès que va arrencar amb la primera fira de l’Oli Vera a Bigues i Riells, el 2012, convertida ara en una mostra de referència en el sector. Aquesta actuació s’emmarca en l’acció del Consell Comarcal per enfortir el teixit productiu agroalimentari de la comarca, sovint format per petites empreses artesanals necessitades de suport per créixer.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.