El consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de la mongeta del ganxet ha encarregat un estudi per ampliar l’àmbit geogràfic inclòs en aquesta figura jurídica de protecció. Tot i la identificació d’aquest producte amb un territori determinat, en especial les dues comarques vallesanes i algunes poblacions del Maresme -actuals límits de la DOP-, el consell regulador defensa que s’està produint mongeta del ganxet en altres àmbits. Ara s’estudia si les característiques d’aquests conreus mereixen comercialitzar-se sota la marca protegida.
El president del consell regulador, Benjamí Alvarado, apunta que aquesta ampliació era una petició del sector. Una ampliació de les superfícies i dels productors seria un pas per incrementar la tasca de promoció de la qualitat del producte. El procés fins a incloure nous territoris -podrien arribar a ser 14 comarques- és lent: calen aprovacions per part de la Generalitat i l’Estat, abans que la petició arribi a la Unió Europea, que n’hauria de donar la conformitat final. Són tramitacions que poden arribar a estendre’s durant dos anys.
L’impuls de l’estudi genera recels en alguns sectors productors. La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, discrepa de la proposta, perquè inclouria comarques sense tradició en aquest conreu-
L’estudi coincideix amb una temporada en la qual la producció es ressentirà de la climatologia i es preveu que serà força més curta que en anys precedents. La reducció de la producció pot incidir en un preu de venda més elevat aquest any.
{{ comment.text }}