El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha desenvolupat un sistema que, a partir de les dades obtingudes pels detectors d’ultrasons situats en 32 localitzacions, ha permès obtenir, per primer cop, dades sobre les tendències poblacionals de les 30 espècies de ratpenats que hi ha a Catalunya.
El treball ha constatat que les poblacions de ratpenats més generalistes i resistents han augmentat les seves poblacions. En canvi, les més vulnerables –les que necessiten uns ecosistemes amb millors condicions– estan en davallada.
Es tracta d’una metodologia basada en una xarxa d’estacions d’escolta d’ultrasons, un mètode de control de les poblacions de ratpenats que es va impulsar des de Suècia per al seu estudi. Els investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estat capdavanters en l’adaptació d’aquesta tècnica que ha permès saber quines espècies de ratpenats habiten en els diferents hàbitats. També ha permès l’elaboració d’índexs que, a partir de la presència o no de ratpenats, permeten saber l’estat de conservació d’un ecosistema.
El protocol s’ha elaborat en el marc de l’Estratègia de Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya de la Generalitat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. El fet de tenir-lo definit ha permès que, des de fa un parell d’anys, la presa de dades amb les estacions d’ultrasons s’hagi fet gràcies a la plataforma de ciència ciutadana ratpenats.org, impulsada pel Museu de Ciències Natural de Granollers. Aquest tipus de xarxes només estan instaurades a Catalunya, França i el Regne Unit i “són l’única alternativa per complir les demandes de la Unió Europea per obtenir dades poblacionals d’espècies amenaçades com els ratpenats”, apunten fonts del Departament d’Acció Climàtica.
En els darrers cinc anys, s’han enregistrat milions de crits d’ultrasons de ratpenats que s’emmagatzemen i s’analitzen per avaluar l’estat de conservació de les diverses comunitats en hàbitats diversos. Des d’aquest any, el Barcelona Supercomputing Center col·labora en el projecte.
Un gran desconegut
L’estudi de les poblacions de ratpenats amb ultrasons ha permès aportar llum a un mamífer que havia estat un gran desconegut, fins ara, a Catalunya. S’han citat noves espècies que no se sabien que eren presents, com el ratpenat argentat, detectat per primer cop l’any 2011. Ara ja es coneixen un total de 30 espècies de ratpenats a Catalunya. Això el converteix en el mamífer més divers, juntament amb els rosegadors.
{{ comment.text }}