A primer cop d’ull ja es veu que Cal Sens, a Moià, no és una botiga qualsevol: l’ordre dels productes ben situats a les prestatgeries crida l’atenció només creuar la porta d’entrada. L’exquisida presentació té un truc: “Quan vinc a les 6 del matí dedico un parell d’hores a fer tot aquest muntatge”, explica Joan Cornellas. “Podria posar les caixes de qualsevol manera, i que la gent s’ho agafés, però no seria el mateix”, sentencia conscient del valor afegit de cuidar la imatge. Al seu costat, Rosa Ferrer hi afegeix que el que es veu és la conseqüència “d’una vida dedicada a la botiga”. En els propers mesos, aquest dia a dia canviarà. “M’han d’operar del genoll, seran 10 o 11 mesos de baixa i ja tinc 63 anys”, lamenta Cornellas. Una situació que els portarà a fer el pas cap a la jubilació, i que posarà punt final a tota una vida dedicada al comerç de proximitat.
“Vaig començar amb 20 anys, i en fa 43 que m’hi dedico”, recorda qui és la meitat de l’ànima de la botiga. L’altra meitat és la seva dona, Rosa Ferrer, amb qui van iniciar l’aventura de Cal Sens ara fa 20 anys a l’avinguda de la Vila de Moià. Pel que fa al nom, es tracta d’una herència, ja que el comerç històric de la família de Cornellas –un petit supermercat ja tancat i situat en un altre punt del municipi– va assumir-lo d’un altre comerciant, “que venia de la banda de Collsuspina i es deia Sens”.
El supermercat “se’ns feia massa gros” i Cornellas i Ferrer van fer un petit parèntesi com a botiguers. “A mi em feia il·lusió portar un camió, i ho vaig fer”, explica. El canvi, però, no va funcionar ja que “tantes hores assegut em destrossava l’esquena”. El matrimoni va decidir llavors fer el que podia semblar un pas enrere –“fins i tot ens feia una mica de vergonya”– i tornar al sector del comerç. No van buscar repetir la fórmula d’un petit supermercat, “sinó fer-ho diferent”, i amb la mirada de dues dècades “ens ha anat molt bé”, apostant per la fruita, la verdura i els productes d’especialitat, principalment.
I és que a Cal Sens si la façana es fa mirar, el producte s’ha de valorar: “Tenim coses que no es troben tan fàcilment”, apunta Cornellas, com poden ser fruites i verdures de proximitat “tot l’any”, cafè de qualitat o aliments selectes com els de la pastisseria Miró de Castellterçol. També aposten “per vins de cooperatives” o per joves que s’obren camí a pagès: “Ara tinc uns ous ecològics d’un noi de Cabrianes que ha posat gallines a la finca del seu avi”, explica Cornellas. Tot plegat fa que el client “ho valori”, sobretot en el paladar, perquè les maduixes, els tomàquets o les verdures de quilòmetre zero “no tenen el mateix gust”.
Més enllà del vincle entre client i venedor, el matrimoni Cornellas Ferrer assegura que qui hi ve a comprar “acaben sent amics”. Ho exemplifiquen amb el que va passar durant la pandèmia: “Vam avançar diners a les persones grans que no podien sortir al caixer”, o es van fer un fart de preparar comandes “per enviar a Barcelona”, ja que els moianesos de cap de setmana es recordaven de Cal Sens des de la capital catalana. “Ara quan van sabent que ho deixarem els sap greu”, diu Cornellas, afirmant que ell mateix “si en parlo gaire m’emociono”.
La data de canvi d’etapa no és clara, “i ho marcarà quan em cridin per operar el genoll”. L’objectiu, però, és trobar un relleu abans d’acabar l’any “i que la botiga continuï viva”. Cornellas és optimista i espera que alguna parella jove o persones amb ganes de treballar entomin el repte de Cal Sens. En aquest sentit, Cornellas entra en el debat de si el petit comerç té futur o no davant les grans superfícies: “Jo no plego pas perquè no m’hi guanyi la vida”, exclama, tot matisant que es tracta “d’estar molt atent al mercat, als preus que ofereixes i a la qualitat. Has de marcar la diferència”.
L’etapa de Cal Sens amb Joan Cornellas i Rosa Ferrer al capdavant afronta la recta final, però la intenció és que Moià i el Moianès no perdin una botiga que marca la diferència: per la qualitat dels productes que s’hi poden trobar, però també per una manera d’entendre el comerç que s’acaba convertint en tota una filosofia de vida.
{{ comment.text }}