Més d’un 66% dels alumnes de cicles formatius dels centres educatius públics i privats de Granollers afirma que es planteja cursar un cicle formatiu de grau superior. Un 93% creu que seria interessant que hi hagués cicles formatius de grau superior en l’àmbit sanitari i el 38,5% diu que s’hauria inscrit o consideraria inscriure’s en un grau superior d’aquest àmbit en el futur.
És una de les conclusions de l’enquesta que va encarregar el Grup Municipal de Primàries de Granollers per copsar l’acceptació que tindria la creació de cicles formatius de grau superior en l’àmbit de la salut. El grup va encarregar l’estudi a una consultora arran de la moció que es va aprovar a l’Ajuntament, fa un any, en aquest mateix sentit.
L’enquesta es va fer arribar a uns 900 alumnes a través dels instituts i centres privats que imparteixen cicles formatius a la ciutat, tret de l’institut Carles Vallbona, que no hi va participar. Un total de 307 alumnes la van respondre, un percentatge que els autors de l’estudi consideren prou significatiu. També es van fer enquestes als responsables dels centres educatius i a professionals de centres sanitaris de diferents especialitats de la ciutat.
Actualment, a Granollers només s’ofereixen tres cicles formatius de grau mitjà de l’àmbit sanitari: un de Cures Auxiliars d’Infermeria, un de Farmàcia i Parafarmàcia i un d’Emergències Sanitàries. I només un cicle de grau superior, el de Laboratori Clínic i Biomèdic, que es fa a l’Escola Municipal del Treball. Segons l’enquesta, aquest seria el que més acceptació tindria entre els estudiants que van respondre a l’enquesta, amb un 42%.
L’estudi també revela que els responsables dels centres educatius creuen que l’oferta de cicles de grau superior a la ciutat és insuficient per cobrir la demanda que es preveu que hi haurà en els propers anys.
Els resultats de l’enquesta es van presentar aquest dilluns en un dels laboratoris de l’escola Educem. La regidora de Primàries, Mònica Ribell, creu que demostren la viabilitat d’implantar nous cicles formatius de grau superior de l’àmbit sanitari i que “l’estudi pot ser un punt de partida que permeti sol·licitar fons Next Generation per impulsar la formació professional a la ciutat. Els països i les ciutats avancen millor si hi ha persones amb formació”.
La directora d’Educem, Mercè Comas, remarcava la intensitat de la demana que experimenta el seu centre “on nombrosos potencials alumnes interessats en formació professional de l’àmbit de la salut no poden arribar a fer-los per manca d’oferta”.
I Joan Ricart, membre de la candidatura de Primàries, va destacar que l’estudi demostra que la moció aprovada l’any 2020 anava ben dirigida a cobrir una demanda real existent a la ciutat de nous cicles superiors. Ribell va anunciar que s’ha enviat l’estudi al govern municipal i que ja hi ha prevista una reunió per parlar de la possibilitat d’incloure aquesta demanda en els projectes per accedir als fons europeus de reconstrucció després de la pandèmia.
{{ comment.text }}