Una família de Canovelles amb dos fills menors ha d’anar a una pensió per manca d’un pis social

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’àrea de Granollers ha denunciat aquesta setmana la situació d’una família amb […]

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’àrea de Granollers ha denunciat aquesta setmana la situació d’una família amb dos fills menors d’1 i 8 anys que va ser desallotjada, aquest dimarts, del pis on vivia, al carrer Pi de Canovelles, propietat d’un particular. Critica que l’única solució que s’ha donat des de l’Ajuntament ha estat un allotjament en una pensió de Cardedeu durant 15 dies i que la família ha hagut de pagar de la seva butxaca el lloguer d’un traster per guardar les seves pertinences. La plataforma ha valorat, però, la feina dels treballadors socials de l’Ajuntament, “que van mostrar molta implicació i van fer allò que era al seu abast”.

Segons la PAH, com que es tracta d’un propietari particular, no es va intervenir per aturar el desnonament, però es va intentar negociar que la propietat acceptés acollir-se al programa Reallotgem, que permet firmar un contracte de lloguer amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que també assumiria el deute contret des de la finalització del contracte.

L’entitat explica que el pare de la família treballa i té una nòmina fixa, però que, a la finalització del contracte, no va poder fer front a la pujada del lloguer, ja que representaria més del 50% dels ingressos familiars.

En un comunicat, la PAH exigeix a l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge Catalunya el compliment de la seva obligació, d’acord amb la llei 24/2015 de reallotjar adequadament la família. “Indigna com el sistema judicial, des dels jutges fins a la justícia gratuïta, està aplicant malament la legislació sobre la moratòria de desnonaments”, diu la PAH. I demana que Canovelles sigui declarada àrea amb mercat d’habitatge tens perquè es pugui aplicar la llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes als contractes de lloguer per evitar increments abusius.

Per la seva banda, la regidora de Serveis Socials de Canovelles, Yolanda Sánchez, puntualitza que la llei 24/2015 obliga l’administració a buscar un reallotjament a les famílies vulnerables, però recorda que és competència de la Generalitat. “Som un ajuntament petit i no tenim competències ni recursos. Hem fet l’únic que podem fer. És l’única opció perquè no disposem d’habitatge públic.”

Diu que la família disposava de recursos per pagar un lloguer però no troba ningú que els vulgui llogar. “Amb contractes precaris i fiances elevades és complicat.” I afegeix que la família ha estat en llista d’espera de la Mesa d’Emergència des de fa temps. “És un problema greu que se’ns carrega als ajuntaments petits, però la Generalitat no hi fa prou i nosaltres atenem la gent com podem.”

També lamenta que no s’hagués arribat a un acord per acollir-se al programa Reallotgem. “Es va parlar amb els propietaris per acollir-se al programa, que crec que és una eina encertada, però no va ser possible.” Sánchez remarca la feina dels treballadors dels serveis socials. “Acompanyem les famílies sempre i els oferim els recursos que podem oferir.” I apunta que la presència de la PAH, possiblement, va interferir en la seva feina. “La PAH s’hauria d’informar perquè a vegades pot interferir en la feina dels Serveis Socials.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 484 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't