Una finestra oberta al Parc Natural del Montnegre i el Corredor

Vallgorguina acull una exposició que vol difondre els valors d’aquest espai natural

La fauna i la flora, els usos del bosc o les iniciatives per conservar la biodiversitat són alguns dels aspectes en què es fixa la nova exposició sobre el Parc del Montnegre i el Corredor. La Xarxa de Parcs Natural de la Diputació l’ha instal·lat fins al 31 d’agost a la Sala d’Exposicions a Vallgorguina.

És el primer municipi on es mostra aquesta iniciativa, que és itinerant i els propers mesos arribarà a totes les localitats que integren el Parc.

Es tracta d’una exposició de plafons de fusta, molt informativa i amb un component educatiu, tal com diu el responsable de divulgació i comunicació de la Xarxa de Parcs Naturals, Josep Melero. “L’objectiu que tenim és difondre l’espai protegit entre la població local i la visitant”, diu Melero, que també admet que busquen “sensibilitzar” la població sobre la protecció del patrimoni natural.

El Montnegre i el Corredor encara és un gran desconegut per la població general, a diferència de parcs propers com el del Montseny. També aguanta un número de visitants menor, però conserva peculiaritats que fan que sigui una “muntanya feréstega, de bosc d’alzina i compacta”, diu Melero.

L’exposició, de fet, és una vista general a tot aquest conglomerat de més de 15.000 hectàrees de bosc, trencat per alguns espais agrícoles. El Montnegre i el Corredor tenen de peculiar que compten amb diverses pistes d’accés i que havien estat, antigament, zona de pas per a bosquerols i miners.

Més enllà dels usos i l’explotació del Parc, l’exposició dona valor al patrimoni històric i natural de la zona. Per una banda, posa sobre la taula aspectes desconeguts, com la llegenda del bandoler Nyacapà, que vivia en aquestes muntanyes, o les mines basàltiques de Sant Corneli, a Fogars de la Selva. Pel que fa al patrimoni natural, l’exposició incideix en les espècies vegetals i animals que integren el Parc. “Tenim espècies que cal protegir especialment. El Parc fa un seguiment d’animals com petits mamífers o ratpenats que ens donen dades sobre la conservació dels boscos”, explica Josep Melero.

La Xarxa de Parcs Naturals vol que l’exposició també arribi a escolars, per això estan creant material didàctic. En un futur pròxim també desenvoluparan una visita virtual per poder accedir des de casa als continguts de l’exposició.

LA PREGUNTA

Creu que seran positius els aranzels anunciats per Donald Trump?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't