Segons ha informat aquest dimarts a latarda el Departament de Salut, la nena va ingressar d’urgències a l’Hospital General de Granollers el 30 de juliol passat amb una “símptomatologia inespecífica”: vòmits i febre alta. Un cop a casa, va seguir trobant-se malament i els familiars la van portar a a un centre d’atenció primària de la ciutat. L’endemà, 31 de juliol, va seguir empitjorant i van tornar a l’Hospital General de Granollers des d’on ja se la va derivar a l’Hospital Parc Taulí, a Sabadell amb un diagnòstic d’enterovirus i amb una afectació neurològica greu. La defunció es va produir aquest dimarts al mateix centre sanitari de Sabadell.
“Es va fer tot el que s’havia de fer i el resultat ha estat fatal”, ha afirmat el cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i membre de la taula de seguiment dels casos d’enterovirus del Departament, Carlos Rodrigo. Es tracta d’un “cas fulminant”, és a dir, que en molt poques hores l’infant va passar d’una situació estable a molt greu, ha afegit. En aquest sentit, Rodrigo ha assenyalat que la gran majoria dels menors afectats per enterovirus evolucionen favorablement.
Entre el 7 d’abril i el 30 d’agost, hi ha hagut 110 casos d’enterovius a Catalunya amb una afectació neurològica aguda. Actualment, hi ha un pacient que segueix ingressat en estat greu a l’Hospital Vall d’Hebron, a Barcelona. Amb tot, en els darrers dos mesos, ja només hi ha hagut cinc casos. Per això, des de Salut, donen per tancat aquest brot d’enterovirus, “Estem al final de la corba epidèmica” ha afirmat Joan Guix, secretari de Salut Pública. Amb tot, ha remarcat que “esporàdicament” encara poden aparèixer casos d’enterovirus amb afectació neurològica aguda, com en aquesta ocasió.
CONSELLS
La conselleria recomana fer vida normal. “Només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, els nens i nenes no han d’anar a l’escola o llars d’infants”, han expressat en una nota.
“Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus”, recorden.
També han apuntat que “les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones”.
Si es detecta algun problema “cal portar els menors al pediatre”. En concret, “quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre”.
Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus.
{{ comment.text }}