La nova Associació de Ramaders/res i Agricultors/res de la Reserva de la Biosfera del Montseny (Aram) neix per fer visible i dinamitzar el sector primari al Parc Natural, posant en valor els beneficis que aporta. L’entitat es va presentar divendres en un acte a Sant Pere.
Aquest sector al Montseny tampoc s’escapa de la problemàtica general: cada vegada menys explotacions, problemes per accedir a pastures i conreus i envelliment de pagesos, la burocràcia i l’impacte de la massificació de visitants. Si no hi ha relleu generacional, ni reconeixement ni suport de les institucions, el sector primari al Montseny pot desaparèixer en 15 o 20 anys, pronostiquen, informa Joan B. Mauri.
Però Aram neix per revertir la situació i tornar a fer atractius aquests sectors perquè s’hi incorporin nous pagesos i ramaders. Incidirà en la visualització del sector, destacant-ne la importància, fent pedagogia a la societat i treballant perquè les administracions s’adonin que són importants. L’associació té com a soci honorari el biòleg Martí Boada.
Aram vol aglutinar a totes les dones i homes que treballen o són empresaris ramaders i agrícoles. També d’unir forces per vetllar pels seus interessos, escoltar i recollir les necessitats dels ramaders i agricultors afiliats, posar en valor els beneficis que aporten, elaborar propostes per millorar la situació del sector primari i donar a conèixer els productes que fan.
“Estem tocats però no morts”, va afirmar el president d’Aram, Josep Ramírez. “Ens unim per fer força. Individualment no ens podem reunir ni participar en les decisions de les administracions, però sí com a associació”, afegia. “Per tenir dret, veu i vot en les decisions que afecten les nostres propietats”, apuntava Ignasi Bassa, vicepresident d’Aram. “Conservem la muntanya. Si desapareixem, la muntanya desapareixerà”, reivindicava Bassa. “Contribuïm a la conservació de la biodiversitat, manteniment del paisatge mosaic i atracció pel turisme. Les administracions han de veure que som importants”, afegia Ramírez.
El president d’Aram explica que han rebut suport dels ajuntaments. El de Montseny els ha cedit un local i el del Brull, un ordinador. “Busquem subvencions de les administracions, però de moment no ens ha arribat res”, diu Ramírez. Aram també cerca la col·laboració amb l’Associació de Propietaris del Montseny (APM) amb qui negociaran la creació d’un banc de terres perquè el 85% del Montseny és propietat privada, recorden.
Una altra de les iniciatives és la creació d’una agrupació de defensa sanitària (ADS) per a oví i cabrum. Les ADS són associacions constituïdes per ramaders per aconseguir un nivell sanitari-zootècnic de les explotacions amb l’establiment i execució de programes de profilaxis, lluita contra malalties animals i millora de les condicions higièniques, que permetin millorar el nivell productiu i sanitari dels seus productes. Per tirar endavant, busquen el suport de la Diputació per assumir despeses de salaris.
Els ramaders de la zona del Vallès Oriental tenen la problemàtica afegida de la falta d’un escorxador. “Hem d’anar a Tordera”, diu Ramírez, que afegeix que “només falta fer una inspecció per poder obrir el de Montseny”.
Com a projectes per al territori, Aram farà la seva activitat en tots els municipis que configuren la reserva de biosfera del Montseny. La junta està constituïda per Josep Ramírez (president), Ignasi Bassa (vicepresident), David Blanco (tresorer), Diana Escudero (secretària), Pius Montañà i Ferran López (vocals) i cinc representants del territori: Alfons Planas (Montseny), Jordi Pujol (Breda), Marta Dalmau (Arbúcies), Josep Parejo (Fogars) i Albert Pagespetit (Viladrau).
{{ comment.text }}