L’ONG La Garriga Societat Civil participa en la investigació sobre un cementiri per a les persones refugiades de l’illa grega de Lesbos del qual no es tenia notícia fins ara. El cementiri és un descampat molt amagat, a uns 20 minuts en cotxe de la capital, Mytilene; l’espai no està senyalitzat i està envoltat d’un filat que té una porta amb cadenat. El camp està sense cuidar, cobert d’herbes salvatges, enmig de les quals emergeixen les petites làpides dels difunts. La presidenta de La Garriga Societat Civil, Teresa Niubó, va trepitjar personalment aquell cementiri fa uns dies. “Vam sortir tremolant per la falta d’humanitat i dignitat”, assegura. L’ONG, amb el suport d’un equip d’advocats, té la intenció de denunciar el fet a instàncies internacionals.
Niubó va tornar fa uns dies de Lesbos i Macedònia, on va anar en representació de l’ONG per fer un seguiment de la situació. Fa tres anys, La Garriga Societat Civil va implicar-se –en col·laboració amb l’equip d’advocats joves Legal Centre Lesbos– en un projecte per oferir assistència legal a les persones refugiades que viuen al camp de Moria mentre esperen que se’ls concedeixi el dret d’asil. Es van assabentar de l’existència del cementiri per contactes dels advocats amb persones d’allà.
Quan alguna persona refugiada mor al camp de Moria o bé és rescatada sense vida d’algun naufragi, l’administració grega guarda el cos un mes, durant el qual intenta determinar la identitat del difunt i, si és possible, posar-se en contacte amb la família. El més normal és que els familiars vulguin repatriar els cossos, però els 4.000 euros que costa estan completament fora de l’abast de la gran majoria. Aleshores, aquestes persones s’enterren en aquest descampat.
_________________________________________________________
Més informació al diari EL 9 NOU d’aquest dilluns, al vostre quiosc o llibreria del Vallès Oriental, o en línia en aquest enllaç
{{ comment.text }}