Una Setmana Santa més normal a les esglésies

L’aforament als temples està limitat al 30% de la seva capacitat


01/04/2021
Granollers

Les parròquies del Vallès Oriental preparen les celebracions de Setmana Santa que, tot i les limitacions imposades per les restriccions de la Covid-19, enguany podran ser amb públic a diferència del que va passar l’any passat quan les misses es van haver de fer a porta tancada i l’únic contacte amb els fidels va ser a través de les retransmissions que algunes parròquies van improvisar a través de les xarxes socials.

“Aquest any hem recuperat, en bona part, la normalitat i podrem celebrar els oficis a les esglésies amb feligresos i això és molt millor que la situació de confinament de l’any passat”, considera Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa. “Hem hagut d’adaptar les cerimònies”, comenta Josep Monfort, rector de la parròquia de Sant Esteve de Granollers i vicari episcopal del Vallès Oriental, que admet, però, que la situació aquest any és més normal que l’any passat.

“Poder-ho fer amb el poble és molt millor”, assegura Santi Collell, rector de la parròquia de Sant Esteve de la Garriga. “La missa és per al poble i l’assistència de la gent és el que li dona sentit.”

Tot i la presència de fidels, les celebracions de Setmana Santa no podran tenir el format de sempre. En tots els casos, l’aforament dels temples estarà limitat al 30% de la seva capacitat. A més, les restriccions afectaran d’una manera o altra les diferents misses.

Ja es va veure Diumenge de Rams sense benediccions populars a les places per la prohibició de celebrar actes al carrer. Palmes, palmons i branques d’olivera s’han beneït durant les misses i a l’interior dels temples amb el sacerdot a l’altar i els fidels als bancs, sense processó.

Més canvis

Dijous Sant se suprimeix el lavatori dels peus “per evitar el contacte més proper entre persones”. Divendres Sant no hi haurà viacrucis al carrer. Si se’n fan seran dins de les esglésies. A més, tampoc es podrà fer l’adoració a la creu amb un petó a la imatge. Es farà des de la distància.

La vetlla pasqual de dissabte tindrà la limitació afegida de l’horari i, com ja va passar per la nit de Nadal, la missa que tradicionalment se celebra entrada la nit s’haurà d’avançar perquè els fidels puguin complir amb el confinament domiciliari a partir de les 10 de la nit.

A Granollers, està programada per les 8 del vespre. Les parròquies tampoc faran fogueres a l’exterior dels temples i la cerimònia de benedicció del foc se simplificarà. A la Garriga, on la vetlla pasqual es farà a les 7 de la tarda, posaran un petit braser al cancell de l’església que servirà per encendre el ciri Pasqual. Els fidels ho seguiran des dels seus llocs. A Granollers, el braser se situarà al mateix altar.

Per escurçar la durada de la missa, es faran adaptacions: reduint el nombre de lectures i limitant la litúrgia baptismal únicament a la renovació de les promeses del baptisme.

Els canvis també afecten les parròquies més petites, habitualment amb temples més petits i, per tant, amb menys aforament.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't