L’últim ple municipal de Caldes, corresponent a aquest gener, va aprovar provisionalment el pla d’usos de l’antic balneari de Can Rius, un edifici d’uns 2.000 metres quadrats situat al nucli antic, entre el Museu Thermàlia i la Sala Noble. Els grups de l’oposició es van abstenir, tret de la CUP que es va abstenir perquè considerava que no se’ls ha tingut en compte a l’hora de començar a definir el projecte.
Segons el regidor d’Urbanisme, Jordi Martín, el document aprovat recull tots els usos possibles per al cos principal de l’edifici que fa molts anys que està en desús i “li convé una rehabilitació”.
Martín apuntava que la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat els ha recomanat expressament que aprovessin el màxim d’usos permesos perquè no disposen del finançament ni la idea concreta que s’hi farà en un futur. “Amb l’aprovació del màxim d’usos possibles ens hem dotat de llibertat per poder escollir en un futur.” El regidor explicava que a partir d’aquí podran treballar en qualsevol direcció. “Tindrem marge per a diferents opcions.”
Tot i això, el regidor admetia que “políticament l’avantprojecte sí que té un punt d’intencionalitat”. En aquest sentit, una de les estratègies possibles seria destinar dues o tres plantes a habitatge públic, per dinamitzar el nucli antic i destinar una altra part de l’edifici a ampliar el museu Thermalia. El regidor remarcava que encara no hi ha efecte pràctic. “Amb aquestes petites directrius el redactor del pla especial ens va crear un avantprojecte, però no hi ha res segur”, afegia.
Ara mateix ja tenen tots els informes pertinents per tirar endavant el projecte (de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Departament de Patrimoni, entre d’altres), a falta de l’aprovació definitiva de la Comissió d’Urbanisme.
El següent pas és buscar la fórmula per fer viable el projecte en termes econòmics. “La dificultat que té Can Rius és la mida, ja que l’edifici és molt gran i el nivell d’inversió és altíssim.”
El regidor apuntava a una inversió d’uns cinc milions d’euros i per això detallava que caldran subvencions o del suport d’alguna altra administració “perquè l’Ajuntament per si sol no ho pot tirar endavant”. Un cop tinguin aquesta qüestió resolta i puguin delimitar l’estructura general del projecte, no descarten obrir un procés participatiu a la població per acabar de tancar els àmbits que quedin per definir, informa Queralt Campàs.
{{ comment.text }}