EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vicenç Fisas rebrà el Premi ICIP de Construcció de Pau 2024

El guardó el reconeix per la seva extensa i continuada trajectòria en el camp de la investigació i l’activisme per la pau iels drets humans

El 9 Nou
28/06/2024
Vic/Granollers

L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha distingit l’investigador i activista Vicenç Fisas i Armengol amb el Premi ICIP Construcció de Pau 2024. El guardó reconeix Fisas “per la seva extensa i continuada trajectòria en el camp de la investigació i l’activisme per la pau i els drets humans, i la mediació i l’anàlisi de conflictes”. El lliurament del guardó –la 13a edició– tindrà lloc el pròxim 21 de setembre en una cerimònia que se celebrarà al Parlament de Catalunya coincidint amb el Dia Internacional per la Pau. El premi consisteix en una escultura creada per l’artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau, i una dotació econòmica de 6.000 euros.

Nascut a Barcelona l’any 1952, Fisas és doctor en Estudis sobre Pau per la Universitat de Bradford (Regne Unit). Al llarg de la seva trajectòria ha destacat en l’activisme a favor de la pau i la defensa dels drets humans, ha estat facilitador i analista de conflictes violents i de processos de pau, i ha dut a terme nombroses investigacions acadèmiques sobre conflictes, cultura de pau i desarmament. També ha destacat com a divulgador: ha publicat més de 70 llibres sobre temàtiques relacionades amb els seus àmbits d’expertesa, i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació.

Es va iniciar en l’activisme per la pau als anys 70, primer com a membre de l’Equip OC, el grup de suport als primers objectors de consciència al servei militar a Espanya, i més tard com a membre actiu del Casal de la Pau, de la Campanya Internacional contra el Comerç d’Armes i del Moviment Antinuclear de Catalunya. Amb la voluntat de compaginar activisme i recerca, l’any 1974 va crear el Centre d’Anàlisi de Conflictes, un petit centre de documentació i anàlisi del moviment pacifista a partir del qual va iniciar contactes amb organitzacions pacifistes internacionals. Una dècada més tard va fundar i va ser coordinador del Programa de Pau i Conflictes del CIDOB (Centre d’Informació i Documentació Internacional de Barcelona). També va ser fundador i president de l’Associació Espanyola d’Investigació per la Pau (AIPAZ). En paral·lel, als anys 90 va cultivar l’activisme des de la Campanya internacional de prohibició de les mines antipersona i com a coordinador de les campanyes de desarmament promogudes per Amnistia Internacional, Greenpeace, Intermón-Oxfam i Metges Sense Fronteres.

Fundador de l’Escola de Cultura de Pau

El 1989, Fisas es va vincular al Centre Unesco Catalunya com a investigador sobre pau i desarmament i a la Càtedra Unesco sobre Pau i Drets Humans que s’imparteix a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), al mateix temps que va ser designat responsable de la Unesco sobre prevenció de conflictes. A partir de l’èxit de la Càtedra Unesco, el 1999 Fisas va crear l’Escola de Cultura de Pau (ECP) de la UAB, de la qual va ser director fins al 2016, i va coordinar el programa de Processos de Pau. L’ECP esdevé un centre d’investigació per la pau de referència a Catalunya.

D’altra banda, Fisas ha participat en negociacions de pau a Colòmbia (2000-2016), el País Basc (1998-2003 i 2016), el Sàhara (2000-2010), el Kurdistan turc (2006-2015) i Filipines (2005-2017). Ha estat assessor en temes de pau dels Ministeris d’Afers Exteriors de l’Estat espanyol i de Noruega i col·laborador del Norwegian Peace Resolution Center.

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

En aquesta enquesta han votat 202 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't