Vilanova multa amb 50.000 euros l’empresa de la pedrera per transportar residus sense autorització

L’Ajuntament de Vilanova ha imposat una sanció de 50.000 euros a l’empresa Cora Reciclatge, SL, del mateix grup que la firma que explota la pedrera de Santa Quitèria.

El 9 Nou
30/08/2013

Així ho recull la resolució del primer dels quatre expedients que l’Ajuntament de Vilanova va obrir contra empreses del grup després que es va detectar que s’estaven manipulant residus no autoritzats a les instal·lacions de la pedrera. L’empresa encara pot presentar al·legacions contra la mesura.

La multa, la màxima prevista per a una infracció qualificada com a greu, s’imposa perquè l’instructor, el regidor Ramon Majà, considera acreditat que a les instal·lacions de la pedrera es fa una activitat de “pàrquing i transport de residus”. Aquesta és una activitat que no està autoritzada en l’àmbit del parc ambiental Santa Quitèria, que acull la pedrera. L’aparcament de camions i el transport de residus no s’hauria comunicat a l’Ajuntament, i això impossibilita una inspecció per evitar “riscos per a les persones que treballen o circulen dins del Parc Mediambiental de Santa Quitèria”, recull l’expedient.

La investigació municipal va començar arran de la denúncia de l’Associació de Veïns de les Roquetes, una urbanització situada al costat de la pedrera, que va alertar que entre el 24 i 27 de maig s’havia produït una manipulació de bidons amb indicacions que contenien productes químics, dins de la pedrera. La denúncia, la intervenció policial i les inspeccions municipals posteriors van permetre determinar que s’estava produint la manipulació d’aquests bidons, amb uns materials que no són propis de l’activitat de la pedrera. Aquest va ser el motiu pel qual es van obrir els quatre expedients, dos dels quals s’han resolt (sintetitzats en un de sol) amb aquesta primera notificació de sanció.

L’expedient es va obrir contra l’empresa Cora Terra, SA, que explota la pedrera i contra Cora Reciclatge, SL, firma del grup dedicada al transport i reciclatge de residus. Cora Terra va desvincular-se d’aquella operació en una al·legació que ha recollit l’instructor de l’expedient. En canvi, les al·legacions de Cora Reciclatge, han estat desestimades.

Cora Reciclatge, que té la seu social al parc de Santa Quitèria, assenyala que no porta a terme l’activitat a Vilanova, sinó a Granollers, i que el material manipulat en la jornada de la denúncia era d’un camió que s’havia avariat, sense que això impliqui que aquesta activitat es fa regularment a la zona.

L’Ajuntament considera que les proves porten a desestimar la defensa de l’empresa. Disposa d’un informe de l’enginyer municipal, de la tècnica de medi ambient, de l’alta de camions de l’empresa al padró de l’impost de vehicles, els informes policials i les denúncies dels veïns, que coincideixen a evidenciar que Cora Reciclatge té un aparcament de camions al Parc Ambiental Santa Quitèria. En l’expedient s’ordena a l’empresa a retirar tots els vehicles que aparquen al parc i prohibeix la circulació de camions més enllà dels que fan el transport de runa de construcció que fa Cora Terra.

MESURA INSUFICIENT PER ALS VEÏNS

L’Associació de Veïns de les Roquetes, que va denunciar els fets ara sancionats, considera insuficient la mesura. “És merament econòmica; si actuen il·legalment, per què no clausuren l’empresa?”, es pregunta del president de l’entitat, Òscar Garcia.
Garcia també considera que la reacció ha estat tardana. “Portàvem dos o tres anys denunciant que entraven camions no autoritzats; ara es va saber què manipulaven, però no sabem què haurien manipulat abans”, diu. El president de l’entitat avisa que encara entren camions cisterna a la pedrera.

LA PREGUNTA

Està d’acord que les llengües cooficials de l’Estat es puguin utilitzar al Congrés?

En aquesta enquesta han votat 250 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't