Visibilitzar la salut mental

Els candidats al premi Vallesà de l’any 2021 (10): Francesc Ventura, de l’associació Daruma

El 9 Nou
18/04/2022
Granollers

La tardor de 2021 va fer 25 anys que un grup de familiars de persones amb problemes de salut mental van formar una xarxa de suport. Va ser l’arrel de l’associació Daruma, que des d’aleshores ha esdevingut l’entitat de referència d’aquest àmbit arreu de la comarca.

Amb seu a Granollers, a hores d’ara compta amb 180 socis i diversos programes d’actuació que porta a terme de forma coordinada amb les administracions i amb altres agents del sector, com ara el complex assistencial de la fundació Benito Menni a l’Hospital de Granollers.

“Oferim acompanyament a les famílies de les primeres persones, els ajudem a acceptar la malaltia i a gestionar millor el seu dia a dia. Disposem de dos psicòlegs que ens permeten portar a terme aquestes tasques, i oferim als socis diverses sessions de teràpia setmanals. Si volem millorar les vides dels pacients de salut mental, és bàsic cuidar també els seus familiars. I aquesta és la nostra tasca. Tots els membres de la junta som familiars de primeres persones i, per tant, sabem què significa tenir un pare, un fill o un germà en aquesta situació”, explicava el president de l’associació, Francesc Ventura, en declaracions a EL 9 NOU.

Vota els teus candidats preferits al premi Vallesà de l’any

Al marge d’aquesta tasca, un dels objectius centrals de Daruma al llarg d’aquests 25 anys ha estat i continua sent visibilitzar la salut mental i trencar l’estigma que encara existeix al seu voltant. “Hi ha molta gent a qui li fa vergonya parlar-ne, o no s’atreveix a fer-ho. Fins i tot hi ha cada cop més persones amb patologies que no volen acceptar la seva situació perquè temen ser rebutjades per la societat. No es volen medicar per por de la impressió que puguin causar, i això només fa que la seva situació acabi empitjorant”, lamentava Ventura.

Daruma va celebrar el seu 25è aniversari en plena pandèmia, un context que va fer augmentar trastorns com els d’ansietat, agorafòbia, estrès posttraumàtic o depressió, i alhora va fer més visibles que mai les mancances del sistema sanitari en matèria de salut mental. En aquest sentit, Daruma és una de les nombroses entitats que han reclamat als governs català i espanyol que destinin més recursos a aquest àmbit.

La junta que presideix Ventura també va aprofitar aquestes noces de plata per presentar un pla estratègic amb l’objectiu de fer créixer l’associació, donar-la a conèixer, i disposar de més recursos per combatre l’estigma de la salut mental, oferir suport a les famílies i sensibilitzar tant la societat com el propi sistema sanitari sobre la problemàtica. A més, el document preveu diversos projectes d’inserció social de persones amb problemes de salut mental.

Durant el procés de redacció del pla estratègic, es van detectar elements positius de l’entitat, com ara el bon funcionament dels grups terapèutics o l’àmplia xarxa de contactes, però també algun punt feble que cal treballar, com ara la baixa participació dels socis o la manca d’espai i de finançament.
Entre els serveis integrats a Daruma s’hi troba l’Espai Situa’t, que durant la pandèmia va arribar a atendre més casos i més greus relacionats amb la salut mental.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't