Vuit mesos de guerra viscuts per un jove soldat ras de la Garriga

‘Petons a la Teresa. Crònica de guerra d’un soldat de 18 anys’, nou llibre de La Garriga Secreta

El 9 Nou
03/08/2020
La Garriga

Petons a la Teresa. Crònica de guerra d’un soldat de 18 anys és un llibre que explica la història de vuit mesos de campanya del garriguenc Jaume Pujadas que, amb 18 anys acabats de fer, va ser enviat al front amb l’anomenada Lleva del Biberó. Les 74 cartes que, de maig a desembre de 1938, va escriure a la seva família són la base del relat del seu dia a dia que discorre, sobretot, al front del Segre, a les comarques de la Noguera i l’Urgell. Als escrits, en Jaume pensava molt especialment en la Teresa, la seva única germana, que aleshores tenia 6 anys i a qui sempre enviava petons i abraçades. Per això el títol, Petons a la Teresa.

Jaume Pujadas era de la Lleva del Biberó / La Garriga Secreta
La germana de Pujadas, Teresa, tenia 6 anys quan el seu germà va marxar / La Garriga Secreta

El llibre de la història del jove soldat és una publicació de La Garriga Secreta i n’és autor el periodista Josep Mas. El treball està il·lustrat amb fotografies familiars i amb cartes que Pujadas enviava cada tres o quatre dies. També s’hi reprodueix la llista dels joves de la Garriga que van formar part de la Lleva del Biberó. Petons a la Teresa ja ha sortit a la venda i es vendrà a 16 euros.

Les cartes traspuen la candidesa d’un jove que expressa l’enyor que té de la família i els sentiments en relació a la seva situació personal. Als escrits, Jaume Pujadas també explica el que viu i veu en una guerra que, tot i l’antifeixisme que professa, desitja que s’acabi com més aviat millor. Allunyada de gestes guerreres, aquesta correspondència és la crònica sentimental dels darrers mesos de la vida d’un joveníssim soldat ras republicà que, probablement, no va disparar cap tret i que mai no va tornar.

El seu és un exemple més dels molts joves que van ser enviats a la guerra sense cap formació per manejar les armes i formant part, sense saber-ho, de la que després es va denominar la Lleva del Biberó, els nois nascuts l’any 1920. Només tenien 17 o 18 anys i molts d’ells hi van morir o no se’n va saber res més. És el cas de Jaume Pujadas, de cal Cadiraire, protagonista del llibre, que el dia abans de marxar cap al Segre havia fet els 18 anys.

L’última carta que va escriure, data el 30 de desembre de 1938 / La Garriga Secreta

El nou llibre de La Garriga Secreta, amb pròleg de l’historiador Joan Garriga, és un cop de sort, fruit de circumstàncies diverses. Primer de tot, perquè durant gairebé 80 anys es va salvar tota la correspondència que en Jaume havia enviat a casa des del front que defensava la República contra l’aixecament del general Franco. I també perquè, sense que ningú no en tingués memòria, el seu nebot, Francesc Mas Pujadas, casualment les va trobar en un altell quan endreçava la casa del carrer Bonaire, on el 1920 havia nascut en Jaume, el tiet que no va conèixer i del qual sabia poca cosa, perquè la família no en parlava gairebé mai. Josep Mas, autor del llibre, diu que Francesc Mas, cosí seu, li va ensenyar les cartes: “Primer, vaig tenir curiositat i, després, interès per presentar-les en el context d’aquells vuit mesos de 1938. A més, sabia que interessaria als membres de La Garriga Secreta, de la qual també formo part i a qui vull agrair la publicació del llibre”.

Francesc Mas Pujadas va trobar les cartes fent neteja / Griselda Escrigas

REEDITAT EL LLIBRE DE LA DOMA
Vuit anys després de la publicació de La Doma, retaule dels garriguencs, La Garriga Secreta n’ha fet la segona edició. El llibre fa un itinerari pel cementiri i s’endinsa en la història dels garriguencs, de l’església de la Doma i del retaule gòtic dedicat a Sant Esteve. Els autors dels textos són Manel Vilar i Jordi Llimargas i les fotografies són de Pepo Segura, tots tres components de l’associació La Garriga Secreta. S’hi han fet alguns canvis relacionats amb informacions que s’han trobat en els darrers anys.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't