Xocolata amb gust social

Una associació de Cardedeu impulsa una fàbrica de xocolata per fomentar la inserció laboral de persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social

Si els germans Grimm haguessin nascut a Cardedeu en ple segle XXI probablement s’haurien inspirat en la xocolateria Xòcala, al barri del Poble Sec, per escriure les aventures de Hänsel i Gretel. És un dels principals projectes impulsats per l’associació Hi Som, nascuda ara fa cinc anys de la mà d’un grup de famílies que, inspirades en el projecte de La Fageda, pretenien fomentar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social.

Al capdavant de l’empresa hi ha Josep Teixidó, pastisser i un dels fundadors de l’associació, i s’hi han anat incorporat treballadors amb discapacitat. “Vam començar contractant una persona del Viver de Bell-lloc; l’any següent vam incorporar-ne una altra en pràctiques, i actualment ja comptem amb una segona persona en plantilla”, explica Teixidó. L’empresa està enxarxada amb entitats de la comarca per tal que les persones amb discapacitat col·laborin habitualment en la producció de postres i dolços, com és el cas d’Afadis del Baix Montseny, Apindep de Santa Eulàlia, Aapadis de les Franqueses o el Viver de Bell-lloc de Cardedeu.

Al llarg d’aquests anys, els bombons, les rajoles de xocolata i les mones del Xòcala han arribat a les taules del restaurant Semproniana, d’Ada Parellada, han endolcit la celebració d’aniversari dels 40 anys de Ferrocarrils de la Generalitat i també han fet acte de presència als entrenaments del primer equip de l’Espanyol. “No volem vendre pena, sinó productes de qualitat que entrin primer per la vista i després per la boca”, apunta Núria Noguera, també membre de la mateixa associació.

Tot i que l’empresa té viabilitat, Teixidó utilitza la xocolata com “una simple eina per fomentar la inclusió” i centra l’activitat de l’obrador en l’organització de tallers de cuina amb infants, escoles i empreses. “Molta gent ens dona les gràcies per haver-los introduït en aquest món i haver pogut contactar amb aquest col·lectiu. Al final, l’experiència serveix per perdre pors i enriquir-se mútuament”, assegura Teixidó.

En tan sols un any, el Xòcala pot arribar a organitzar més de 60 tallers, tot i que l’objectiu “no és ser una gran associació, sinó veure els nanos feliços i donar suport a les entitats que ja existeixen”, explica Teixidó. “Donar-los suport, i també caminar junts per aconseguir una societat més justa”, afegeix Noguera. Una altra de les activitats que organitza l’associació és una passejada inclusiva que al mes de setembre celebrarà la cinquena edició. També organitza un club de lectura a la biblioteca Marc de Vilalba.

LA PREGUNTA

En el seu dia a dia utilitza alguna eina d’intel·ligència artificial?

En aquesta enquesta han votat 74 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't