El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona presenta l’exposició “El temps de la memòria”, acte central de commemoració dels 175 anys del museu

Una mostra de 330 peces icòniques de la seva col·lecció

El 9 Nou
21/06/2021
Granollers

El Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona obre al públic la nova exposició “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”. Una mostra produïda en el marc de la commemoració dels 175 anys del Museu a Girona.

“El temps de la memòria: tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona”, és una exposició on es poden veure algunes de les peces més rellevants de les col·leccions del museu. Aquestes han estat recuperades en les excavacions de diferents jaciments de les comarques gironines i expliquen històries de la vida i la mort. És un recorregut que es fonamenta de les constants biològiques i psicològiques de la naturalesa humana.

Els humans ens hem plantejat l’origen de la vida des de diverses perspectives, passant pel mite, la religió, la filosofia i finalment la ciència. L’exposició n’és un exemple, es divideix en dos àmbits centrals, el temps de la vida i el de l’adéu, a través dels tresors arqueològics dels diversos períodes històrics s’expliquen set aspectes importants per la vida: néixer, menjar, produir, gaudir, lluitar, crear i morir.

De gran qualitat estètica, la mostra exhibeix 330 peces que teixeixen la història humana passant pels diversos contextos culturals.  Darrera aquests objectes s’hi amaguen anècdotes, tradicions i peculiaritats pròpies del moment.

L’exposició recull algunes de les peces més rellevants de les col·leccions del museu | MAC Girona

Una selecció d’aquestes peces han estat escanejades en 3D i estan disponibles a Internet, gràcies a la col·laboració amb el programa “Giravolt. Viu el patrimoni cultural en 3D” del Departament de Cultura. Un arpó paleolític, un càlat ibèric, una corna de senyals provinent del derelicte Culip IV o una joguina procedent d’Empúries, una delicada nina articulada, són alguns dels objectes que es poden observar des de tots els punts de vista i amb el màxim detall. La col·lecció de 10 objectes està disponible al perfil de Giravolt de la plataforma 3D Sketchfab.

Audiovisual

Dins l’exposició també es pot veure una producció audiovisual amb la història de Sant Pere de Galligants, un monument molt emblemàtic per la ciutat de Girona. Ha estat un museu que s’ha adaptat a les necessitats de la ciutadania local, nacional i internacional, amb una continuïtat ininterrompuda. La celebració suposa una nova etapa pel museu, emprenent la reforma de l’edifici i la remodelació de l’exposició permanent.

Catàleg dels 175 anys del Museu

Com a síntesi de l’efemèride dels 175 anys i arran d’aquesta nova exposició s’editarà un catàleg en el qual s’han escollit una dotzena de les peces més emblemàtiques de la mostra que estaran comentades per especialistes en el món de l’arqueologia i persones relacionades amb el museu. Així mateix, personalitats molt vinculades a la ciutat,  fan una breu reflexió sobre quin ha estat el seu lligam amb la institució, com per exemple, el xef Joan Roca, l’escriptor Rafel Nadal, l’historiador Joaquim Nadal, l’escultor Pep Admetlla, el llibreter Guillem Terribas, i els arqueòlegs Eudald Carbonell, Narcís Soler, Josep M. Nolla, Enriqueta Pons, Aurora Martín o Gabriel de Prado, entre d’altres. També hi participen els propis responsables dels diferents museus de la ciutat, que han reflexionat sobre la vinculació dels seus equipaments amb el que és el museu més antic de Girona.

A la mostra s’hi pot veure una producció audiovisual amb la història de Sant Pere de Galligants | MAC Girona

175 anys del Museu de Sant Pere de Galligants

El tret de sortida de la celebració es donava l’octubre del 2020 amb la inauguració de la primera exposició «175 anys del museu de Sant Pere de Galligants». Tal com indica el seu títol, a través de 7 àmbits i amb el suport del voltant d’un centenar de fotos i dibuixos, es proposa un viatge al llarg d’uns anys i uns contextos canviants que permetran entendre com s’ha anat teixint la història i l’evolució del museu. Es pot visitar al claustre del monestir.

Impulsa:

Amb el suport:

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 247 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't