Birrum, de Sant Celoni, crea una cervesa de wasabi

La cervesa es diu Ira i l’han fet amb la marca de wasabi del Montseny, Yamaaoi

La marca de cerveses Birrum, de Sant Celoni, ha estrenat la seva cervesa més atípica, de color verdós i un gust “picat i refrescant”. L’han fet de wasabi, el condiment japonès que es pot fer sevir per acompanyar el sushi. “Ha estat molt difícil de fer. Des que la vam començar a treballar fa un any, he fet set proves. Cadascuna d’un mes. Hem tirat molts litres de cervesa”, explica el creador de Birrum, Jordi Pastells.

La cervesa es diu Ira, en la línia dels altres cinc “pecats” en forma de beguda que la marca de Sant Celoni ha anat llançant des que es van fundar, abans de la pandèmia. L’última ja va ser una bomba: la Gula, que van fer de xocolata amb el pastisser osonenc Lluc Crusellas.

Aquesta encara ha estat més especial. “L’hem fet amb Yamaaoi, els productors de wasabi del Montseny, que van començar a fer-ne a Viladrau, però que més tard van haver d’aturar-ne la producció.”

El wasabi l’han obtingut aquesta vegada del Japó, on és més habitual que hi hagi cerveses amb aquest gust. “Igualment no hem sabut trobar referències i hem hagut de fer una cervesa completament des de zero, sense cap manual”, explica Jordi Pastells.

L’Ira, que està inspirada en la imatge d’un samurai, és una lager amb una fermentació d’entre sis i vuit setmanes. Inclou wasabi i espirulina, una alga marina deshidratada, d’un to blavós, amb propietats curatives i que està considerada un “superaliment”. “El groc de la cervesa i el blau de l’alga es combinen i per això queda aquesta cervesa d’un to verdós”, admet Pastells.

De la cervesa, n’han fet una primera producció de 250 litres en ampolles de dues capacitats. A l’hora de tancar aquesta edició d’EL 9 NOU, els en quedaven poques unitats. Birrum té pensat fer una altra tongada de producció. L’Ira es pot comprar en línia, però està pensada sobretot per a restaurants d’alta cuina.

Ells n’hi diuen “cervesa gastronòmica”, perquè està ideada per maridar amb menjar. A l’Ira, per exemple, li quedaria molt bé combinar-la amb un sushi, segons explica el mateix Pastells. L’han venut, sobretot, a restaurants de cuina asiàtica.

La cervesa gastronòmica és el principal mercat de Birrum, que s’ha anat especialitzant en el maridatge de menjar amb cervesa al llarg d’aquests últims anys. La firma col·lecciona cinc cerveses més vinculades als pecats: la Superbia (supèrbia), l’Avaritia (avarícia), l’Invidia (enveja), la Libidine (luxúria) i la Gula (gola). Només els queda un pecat per fer. “Serà la Peresa, que la farem l’última, perquè ens ha fet mandra”, riu Pastells, que va fundar Birrum per afició. Diu que no patim, encara que s’acabin els pecats. “Ja n’he pensat set més amb un altre co

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 210 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't